Ανώτατο όριο αποδοχών τα 50.000 ευρώ ετησίως, δραστική περικοπή των έκτακτων αμοιβών (πριμ, υπερωρίες, εκτός έδρας κ.λπ.) το ύψος των οποίων δεν θα υπερβαίνει το 10% του βασικού μισθού αλλά και ενσωμάτωση των επιδομάτων, θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο αύριο, όπου και θα οριστικοποιηθεί πριν δοθεί στη δημοσιότητα. «Προσπαθώντας να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, προσπαθούμε να φέρουμε ισορροπία και στους μισθούς μέσα σε αυτές και να επιφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα.

Ads

«Υπάρχει μία πραγματική κατάσταση εδώ και δεκαετίες που χειροτέρευσε τα τελευταία έξι χρόνια επί διακυβέρνησης ΝΔ, η οποία έκανε πάρτι στις πλάτες του λαού», πρόσθεσε.

«Στο τέλος, με το νόμο που θα παρουσιαστεί θα υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που θα προσεγγίζουν τα ελληνικά δεδομένα της μισθοδοσίας και έτσι θα περιοριστούν οι σπατάλες τους», τόνισε, ο Γιώργος Πεταλωτής.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το νομοσχέδιο επίσης περιορίζει στο όριο των εσόδων τα έξοδα λειτουργίας, καθιστά υποχρεωτικές τις μετατάξεις, αλλά και τις μετακινήσεις στο εσωτερικό των οργανισμών, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα περνούν «περίοδο μαθητείας και δοκιμής».

Ads

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες σε διυπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα “Νέα”, οι μειώσεις των μισθών θα αγγίξουν και το 40%, αλλά δεν θα πειραχτούν καθόλου οι µισθοί κάτω από τα 1.800 ευρώ τον µήνα. Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, αποφασίστηκε στο νομοσχέδιο να περιληφθούν και οι 52 δηµόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Εκτιµήθηκε ότι θα δηµιουργηθεί ένα µικρό ίσως πρόβληµα µε επιχειρήσεις όπως η ∆ΕΗ, η ΕΥ∆ΑΠ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ κ.λπ. που είναι εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, αλλά όπως αναφέρθηκε, η συµπερίληψή τους θα επιτευχθεί µε άµεση σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των µετόχων και πρόταση (για το «κούρεµα») του βασικού µετόχου που είναι το ∆ηµόσιο.

Ο νόμος που ισχύει τώρα ορίζει ότι οι 53 ΔΕΚΟ που δεν είναι εισηγμένες διαμορφώνουν τις μισθολογικές δαπάνες με βάση όσα ορίζονται σε κάθε Συλλογική Σύμβαση. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η μόνη παρέμβαση που μπορούσε να κάνει το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο ήταν με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής να αποφασίσει την επιβολή πλαφόν στην ετήσια αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων και όχι αλλαγές του μισθολογίου τους. Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι το σημείο κλειδί στο φημολογούμενο νόμο είναι πώς θα νομιμοποιηθεί η αναγκαία παράκαμψη των Συλλογικών Συμβάσεων, με στόχο την επιβολή του πλαφόν 50.000 ευρώ στις αποδοχές.