Ανώτατη τιμή πώλησης στα καύσιμα για επτά ημέρες επέβαλλε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και αυτό των Οικονομικών και Περιβάλλοντος, προκειμένου να παταχθεί η αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις από Δευτέρα, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το 70% των πρατηρίων που ελέγχθηκαν πουλούσαν σε τιμή χαμηλότερη του πλαφόν.

Ads

«Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα. Στους παραβάτες θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαβίβασε σε όλους τους διευθύνοντες τις Εισαγγελείς εφετών του κράτους, τις ανώτατες τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων, που καθορίστηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου όσοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων τις υπερβαίνουν να οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Σήμερα πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητά την επιβολή πλαφόν και στις χονδρικές τιμές των καυσίμων με ανακοίνωσή της. «Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωθούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και το βάρος δεν θα πέσει μόνο στους βενζινοπώλες, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί και πάλι το οξύμωρο σχήμα, οι βενζινοπώλες να αγοράζουν καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από το πλαφόν, στις οποίες πρέπει να πουλήσουν», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Ads

«Η επιβολή πλαφόν σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση των καυσίμων δεν υπαγορεύεται μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά και από την κοινή λογική. Διαφορετικά, ας πάρει η κυβέρνηση μαζί με τα κλειδιά των βυτιοφόρων και τα κλειδιά των πρατηρίων», καταλήγει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) από την πλευρά της, ζητά από την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς ή να προχωρήσει στην άρση και εκτιμά ότι η επιβολή μονομερούς πλαφόν στις τιμές λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων δείχνει την ανικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει την ομαλή λειτουργία της αγοράς σε έκτακτες συνθήκες. Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πλατεία Κάνιγγος και σε όλες τις νομαρχίες αύριο 14/9/2010 στις 10π.μ.

Εν τω μεταξύ, την απόφαση για νέα απεργία διαρκείας οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων την έλαβαν το Σάββατο, κατά την πανελλαδική συνεδρίασή τους στο χώρο του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2010.

Περισσότερα από 450 φορτηγά και βυτιοφόρα είναι παρατεταγμένα στις δύο εθνικές οδούς, αν και ορισμένα έχουν αποχωρήσει.Περισσότερα από 200 φορτηγά βρίσκονται και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Άλλα περίπου 250 φορτηγά βρίσκονται και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου, καθώς και 15 στον παράδρομο της Ποσειδώνος στο ύψος του ΣΕΦ.

Οι σχεδόν 32.000 μεταφορείς φορτηγών βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης, περίπου ενάμιση μήνα μετά την επιστράτευσή τους από την κυβέρνηση κατά την προηγούμενη απεργία, απειλούν να παραδώσουν κλειδιά και οχήματα στο υπουργείο Υποδομών ή τις νομαρχίες εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο.

«Δεν πτοούμαστε από το μέτρο της επίταξης. Έχουμε στείλει άλλωστε εξώδικο στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, δηλώνοντας τη διαφωνία μας με τη χρήση του μέτρου. Έτσι και αλλιώς με το νομοσχέδιο θα χάσουμε την άδειά μας, οπότε τι παραπάνω έχουμε να χάσουμε με την επίταξη;», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών Απόστολος Κενανίδης.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα αποσύρει τη ρύθμιση για την τριετή μεταβατική περίοδο, με την οποία οι υπάρχουσες επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς των οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε διάλογο με τους απεργούς ζήτησε από την κυβέρνηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ελληνικό κράτος και τα διυλιστήρια είναι αυτοί που αισχροκερδούν κυρίως σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή», τονίζει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντή.

Ο Νίκος Χουντής σημειώνει πως «το πλαφόν των τιμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια, αφού η μεγάλη αισχροκέρδεια γίνεται από το ελληνικό κράτος που, με τους φόρους που επιβάλει έχει κάνει την αμόλυβδη βενζίνη να είναι η ακριβότερη σε όλη την Ευρώπη, αλλά και από τα διυλιστήρια που με παράνομες πρακτικές πωλούν υψηλότερα σε σύγκριση με τα διυλιστήρια της υπόλοιπης Ευρώπης».

Διαφορισμός του ανώτατου ορίου τιμής των καυσίμων σε τρεις ζώνες:

Στη Ζώνη Α περιλαμβάνονται οι νομοί Βοιωτίας, Αρκαδίας, Λάρισας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας, Καρδίτσας, Ημαθίας, Φωκίδας, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Πιερίας, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Σερρών, Ευβοίας, Άρτας, Κοζάνης, Καβάλας, Κορίνθου, Πρεβέζης, Καστοριάς, Δράμας, Αργολίδος, Μαγνησίας, Φλώρινας και ο Αργοσαρωνικός.

Στη Ζώνη Β περιλαμβάνονται οι νομοί Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Ροδόπης, Λευκάδας, Ιωαννίνων, Λασιθίου, Έβρου, Κεφαλονιάς, Χανίων, Ξάνθης, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Ρεθύμνης.

Στη Ζώνη Γ περιλαμβάνονται οι νομοί Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων και οι περιοχές των βορείων Σποράδων, η Λήμνος, η Θάσος, η Σαμοθράκη και η Σκύρος.

Στη Ζώνη Α, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
– Η αμόλυβδη στα 1,496 ευρώ το λίτρο
– Η super αμόλυβδη στα 1,706 ευρώ το λίτρο
– Η super στα 1,566 ευρώ το λίτρο
– Το πετρέλαιο κίνησης στα 1,290 ευρώ το λίτρο

Στη Ζώνη Β, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
– Η αμόλυβδη στα 1,545 ευρώ το λίτρο
– Η super αμόλυβδη στα 1,745 ευρώ το λίτρο
– Η super στα 1,605 ευρώ το λίτρο
– Το πετρέλαιο κίνησης στα 1,326 ευρώ το λίτρο

Στη Ζώνη Γ, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
– Η αμόλυβδη στα 1,561 ευρώ το λίτρο
– Η super αμόλυβδη στα 1,764 ευρώ το λίτρο
– Η super στα 1,624 ευρώ το λίτρο
– Το πετρέλαιο κίνησης στα 1,322 ευρώ το λίτρ