Απαγορεύτηκε στην Ομόνοια η «Βοήθεια στο δρόμο» προς χρήστες ναρκωτικών. Το σχέδιο της αστυνομίας είναι να μην αφεθεί πάνω στην πλατεία Ομόνοιας χρήστες, οι οποίοι απωθούνται προς τα γύρω στενά. Εν τω μεταξύ, δύο νέες ναρκωτικές ουσίες θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή τους.

Ads

Η ομάδα ΕΞΕΛΙΞΙΣ του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Άντας Ψαρρά στην «Ελευθεροτυπία» , ενημερώθηκε πρόσφατα πως πρέπει να σταματήσει τις επαφές με εξαρτημένους στην πλατεία Ομόνοιας, καθώς υπάρχει απόφαση να απομακρυνθούν όλοι από εκεί. Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματικός πλησίασε την ομάδα υποστήριξης, λέγοντάς τους ότι αν κάποιος χρήστης πλησιάσει κοντά στο βαν των θεραπευτών που βρίσκεται στην πλατεία, η αστυνομία θα τον συλλάβει αμέσως.

Η αστυνομία τους διώχνει σπρώχνοντάς τους προς τα γύρω στενά, και μετά από λίγη ώρα οι χρήστες επιστρέφουν, ανέφερε ο υπεύθυνος της κινητής μονάδας της «Εξέλιξης» Παναγιώτης Σαϊβανίδης.

Δεν είναι επιθετικοί μαζί τους οι εξαρτημένοι, λέει ο κ. Σαϊνίδης. Κάποιοι, μάλιστα, δεν είναι καν σε θέση να σηκωθούν όρθιοι. Γνωρίζουν τους θεραπευτές της μονάδας από το 1996 και πολλές φορές οι χρήστες τους ζητούν βοήθεια ή ζητούν απλώς να τους μιλήσουν.

Ads

Η δουλειά της ομάδας είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη χωρίς υποκατάστατα. Αρχικά επιδιώκουν να γνωρίσουν αυτούς τους ανθρώπους, να υπάρξει σχέση εμπιστοσύνης και στη συνέχεια, αν οι ίδιοι θελήσουν, τους βοηθούν να πάνε σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης ή σε κάποιο νοσοκομείο, αν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, ενημερώνουν τους χρήστες που μπορεί να βρει ένα πιάτο φαγητό ή ένα χώρο μακριά από το δρόμο.

Με νέα σκληρότερα και πιο επικίνδυνα ναρκωτικά έρχονται πλέον αντιμέτωποι οι εξαρτημένοι συμπολίτες μας. Το σάσι, ελληνικό παρασκεύασμα, είναι μια πολύ επικίνδυνη νέα ουσία με προσμίξεις άγνωστων δηλητηρίων και διαλυτικών μαζί με μεθαμφεταμίνες. Προκαλεί μεγάλα αποστήματα και φρικτά στερητικά σύνδρομο. Όμως, δεν έχει αναλυθεί ακόμα από το Χημείο του Κράτους. Το ίδιο συμβαίνει και με την ουσία τάι.

Δεν έχει κανένα νόημα να σκουπίσουν, να ψεκάσουν και να σαρώσουν τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, υποστηρίζει η ομάδα ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Υπάρχουν πολλές λύσεις, σύμφωνες με την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά μέχρι τώρα μόνον οι αστυνομικές λύσεις έχουν εφαρμοστεί. Το διώξιμο, όμως, από τις πλατείες είναι το τελευταίο σκαλοπάτι στην πορεία εξόντωσης των ευάλωτων ομάδων.