Με απόφαση των υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών και Εσωτερικών που ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, αίρονται εμπόδια για την αδειοδότηση των mall. Την ίδια στιγμή που, όπως έχει γίνει γνωστό, σχεδιάζεται να κατασκευαστούν άλλα 15 νέα εμπορικά κέντρα στην Αττική, υπερδιπλασιάζοντας τα ήδη υπάρχοντα.

Ads

Ειδικότερα, η απόφαση των υπουργείων που ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπουργό Ντ. Ρόβλια, εξειδικεύει την κοινοτική οδηγία Μπόλκενσταϊν. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», ορίζει ότι πλέον δεν θα απαιτούνται οικονομοτεχνικές μελέτες για την ίδρυση μεγάλων εμπορικών κέντρων, ενώ δεν θα συμμετέχουν πια τα επιμελητήρια στις επιτροπές της τοπικής αυτοδιοίκησης που γνωμοδοτούν για το άνοιγμα των mall. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, διατηρούνται οι πολεοδομικοί και περιβαλλοντικοί περιορισμοί ανά περίπτωση.

Σήμερα λειτουργούν 18 κέντρα άνω των 10.000 τμ, ενώ εκκρεμεί η αδειοδότηση 15 εμπορικών συνολικής επιφάνειας 750.000 τμ, όπως ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ο Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου. Από τα 18 της Αττικής, τα 15 βρίσκονται μέσα στο λεκανοπέδιο (400.000 τμ.) και βρίσκονται πάνω σε οδικούς άξονες, δύο συνδυάζουν οδική εξυπηρέτηση και μέσα μαζικής μεταφοράς (The Mall, Athens Metro Mall) και τρία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (Notos, City Link, Capitol).

Από τις προτάσεις για νέα εμπορικά κέντρα προκύπτει ο υπερδιπλασιασμός σε σχέση με τα υφιστάμενα (750.000 τμ.), με το ένα τρίτο των νέων να ζητείται να χωροθετηθεί εκτός Λεκανοπεδίου, κυρίως στη θέση Κάντζα και στο λιμάνι του Λαυρίου. Εντός Λεκανοπεδίου εκκρεμούν 11, με έμφαση στο Βοτανικό και τον Πειραιά, ενώ στο κέντρο της πόλης Αθήνας και Πειραιά σε εκκρεμότητα είναι το Μινιόν, ο ΟΣΕ (σταθμός Λαρίσης) και ΗΣΑΠ (Πειραιά) και ΟΛΠ στο Παλατάκι. Από αυτά, 3 χωροθετούνται σε πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Αγ. Κοσμάς, Γαλάτσι, και Ολυμπιακό Χωριό). Σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, μόνο όσα εμπορικά κέντρα βρίσκονται κοντά σε μετρό, είναι στο κέντρο της πόλης, ή αποτελούν Ολυμπιακή εγκατάσταση θα αδειοδοτηθούν.

Ads

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τονίζει ότι ως το 2011 θα υπάρχουν περίπου 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα εκμισθωμένης επιφάνειας μεγάλων εμπορικών κέντρων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα δομηθεί την επόμενη διετία 2011-12, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια θα αναγκάσει σε λουκέτο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του προηγούμενου μήνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή για το εμπορικό κέντρο «Golden Hall». Δυόμισι χρόνια μετά τη λειτουργία του εμπορικού, το ΣτΕ αποφάσισε πως το «Golden Hall», που είχε χαρακτηριστεί μαζί με το παρακείμενο Mall ως το «μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης», δεν είναι αυθαίρετο και έδωσε την έγκριση για τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια ΣτΕ δέχθηκε ότι η μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου με τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου που προβλέπει και εμπορικές χρήσεις δεν παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος και το πολεοδομικό κεκτημένο της περιοχής.