Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο προσαρμογής στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ορισμένων από τις προτάσεις, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο λεγόμενο Ζάππειο ΙΙ, το κυβερνητικό επιτελείο και οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, παρότι η αρχική προσέγγιση της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη, όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιφάσεις της ΝΔ», το κυβερνητικό επιτελείο μελετά τα όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να διαπιστωθεί τι και πώς μπορεί να προσδιορίσει το κλίμα συναίνεσης, το οποίο θεωρείται από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του απαραίτητο για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση η χώρα.

Στόχος είναι να εμπεδωθεί η εντύπωση τόσο στο εξωτερικό αλλά και σε σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας ότι, παρά την άρνηση συναίνεσης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει συγκρότηση και προοπτική και η κυβέρνηση αναζητά την συναίνεση συνεχώς.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι θα μπορούσε να προκύψει, εκ των πραγμάτων, σε ορισμένες πτυχές του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος κοινή βάση συζήτησης με κάποιες από τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρεται, για παράδειγμα, η πρόταση του κ. Σαμαρά για τα αυθαίρετα, η οποία ουσιαστικά συμπίπτει με την πρόταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την οποία, όμως, ως γνωστόν, έχει διαφωνήσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Ads

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ένα ακόμη πεδίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί, είτε δια της ανοχής είτε δια της συνεννόησης, συναινετικό πνεύμα είναι τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην καρδιά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενόψει και των σχετικών απαιτήσεων της τρόικας.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κυβερνητική γραμμή για συναίνεση θα εξακολουθήσει να προβάλλεται επιμόνως και να γίνεται επίκληση προς την ΝΔ της ανάγκης για αυτήν, όπως επιδεικνύεται από την αντιπολίτευση στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία για τα εκεί συμφωνηθέντα Μνημόνια, κάτι που κατέστησε σαφές, αμέσως μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουν ότι η ρητορική των προτάσεων του κ. Σαμαρά απέχει από την ένταση και την κατηγορηματικότητα, με την οποία είχε εκφράσει την διαφωνία του με το Μνημόνιο, πριν από ένα χρόνο, αλλά κρατούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ΝΔ θα ψηφίσει στη Βουλή νομοθετήματα που θα φέρει η κυβέρνηση, υλοποιώντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, μιλώντας την Παρασκευή στο ρ/σ Real FM, o άτυπος σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης επισήμανε ότι η συναίνεση δεν μπορεί να είναι μερική. Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, οι τέσσερις από τις προτάσεις της ΝΔ που φαίνεται να υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ είχαν γίνει και πέρυσι, «αλλά τότε μας λέγανε Χάρι Πότερ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει αυτά που λέει η ΝΔ, «με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

Σχετικά με τη δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη, που διεκδίκησε την πατρότητα των προτάσεων της ΝΔ, ο κ. Λαζαρίδης περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «η επιτυχία έχει πολλούς πατεράδες, η αποτυχία έναν», ενώ κάλεσε την Ντόρα Μπακογιάννη να διαβάσει προσεκτικά τις προτάσεις και να μην αδικεί τον εαυτό της αντιδρώντας.