Ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για το δήμο Αθηναίων, όσον αφορά την κατάσταση με τα σκουπίδια, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνοντας ότι η παρούσα δημοτική αρχή θα είναι υπόλογη απέναντι στον εισαγγελέα αν δεν προκηρύξει τις θέσεις για τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Ads

«Υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παραμένουν στο απυρόβλητο κάνουν πολύ μεγάλο λάθος» πρόσθεσε.

Ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στο Νικήτα Κακλαμάνη για τον κλοιό σκουπιδιών που πνίγει την Αθήνα, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε προκηρύξει έγκαιρα θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και κάνοντας λόγω για ασυγχώρητη αμέλεια στο ζήτημα. Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αθηνών, Νικήτα Κακλαμάνη.

Επιπλέον, απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης των συμβάσεων που έχουν λήξει ή αλλαγής της νομοθεσίας, που αφορά στους συμβασιούχους και προανήγγειλε δράση.

Ads

«Η απεργία αυτή νομίζω ότι είναι μια προσπάθεια που δεν πρέπει να συνεχιστεί, δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται εμείς να παρακολουθήσουμε απαθείς αυτό τον εκβιασμό που υφίσταται διαρκώς από αυτή τη δημοτική αρχή και από όσους επιλέγουν τέτοιες καταχρηστικές τακτικές να έχουν σε ομηρία τους δημότες της Αθήνας δημιουργώντας τόσο σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία» υποστήριξε.

Απαντώντας στον Γιάννη Ραγκούση, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι «ο κ. Ραγκούσης θα εισπράξει τώρα τα λάθη της πολιτικής του» επισημαίνοντας πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το δήμο της Αθήνας, αλλά όλους τους δήμους της χώρας.

Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή της ΚΕΔΚΕ που έκανε λόγο για δύο χρόνια μεταβατικής περιόδου και να δοθεί αυξημένη μοριοδότηση στην εμπειρία και όχι στην ανεργία.

Εν τω μεταξύ νέα 48ωρη απεργία προκήρυξε από την Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, ζητώντας μεταξύ άλλων την τακτοποίηση των συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν 31 Δεκεμβρίου.