Σημειώνεται ότι απαραίτητος όρος για να πραγματοποιηθεί η μετάθεση στην ΕΛΔΥΚ είναι η σύμφωνη γνώμη του φαντάρου μιας και πρόκειται για Μετάθεση εκτός συνόρων. Το Δίκτυο τονίζει ότι: «Από το 2001, όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, εκδόθηκε διαταγή που απαγορεύει τη συμμετοχή φαντάρων σε «Ειρηνευτικές Αποστολές» όπως αυτή της Κύπρου-ΕΛΔΥΚ. Βεβαίως τη διαταγή συστηματικά παραβιάζει ο ελληνικός στρατός και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ».

Ads

Επιπλέον υπάρχουν οι εξής όροι: Ο φαντάρος να είναι μέχρι 25 ετών, να μην κατάγεται από την παραμεθόριο (νησιά-Έβρος), να μην είναι παιδί χωρισμένων γονιών και η σωματική του ικανότητα να μην είναι Ι4. Ωστόσο, «επειδή στέλνουν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω από 25 ετών) και φαντάρους χαρακτηρισμένους ως Ι4, καλύπτουν την παρανομία τους λέγοντας ότι ο σχετικός νόμος άλλαξε!!!». Το Δίκτυο Σπάρτακος καλεί την κυβέρνηση να δημοσιεύσει στην ηλεκτρονική σελίδα του ΓΕΣ army.gr τον σχετικό καινούργιο νόμο.

Ακόμα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όταν οι φαντάροι δηλώνουν άρνηση αποδοχής της μετακίνησης τους στην ΕΛΔΥΚ, οι υπεύθυνοι λένε ότι «η μετάθεση στην ΕΛΔΥΚ είναι καταρχήν εθελοντική, αλλά αν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενός αριθμός θα πάτε υποχρεωτικά». Όπως τονίζει το Δίκτυο «κανείς και για κανένα λόγο δεν μπορεί να υποχρεώσει τους φαντάρους να πάνε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ».

Τέλος, το Δίκτυο επισημαίνει: « Εμείς καλούμε τους φαντάρους να βγουν στην Αναφορά. Να απαιτήσουν να βγουν ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΙ στο διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης που υπηρετούν. Να υπερασπίσουν την Άρνηση τους να πάνε στην ΕΛΔΥΚ και να ζητήσουν από τους διοικητές να τους δείξουν τις διαταγές και νόμους που λένε ότι πρέπει να πάνε υποχρεωτικά στην Κύπρο. Επίσης, ακόμη και να έχουν πάρει φύλο πορείας για την Αυλώνα, κέντρο συγκέντρωσης όσων θα σταλούν στην ΕΛΔΥΚ και όχι κέντρο επιπλέον εκπαίδευσης, να βγουν παραπονούμενοι στο διοικητή της Αυλώνας, απαιτώντας να γραφτεί ότι αιτούνται ακρόασης από κάθε ανώτερο κλιμάκιο, ακόμη και από το ΓΕΣ».

Ads