Ξεκίνησε σήμερα ο διάλογος για τις απαιτήσεις των ΔΝΤ και ΕΕ στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, που προβλέπουν μείωση των κατώτατων μισθών, αύξηση του ορίου των απολύσεων και σημαντική μείωση των αποζημιώσεων. Επιπλέον, οι δανειστές, όπως γνωστοποιήθηκε από χθες, ζητούν την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου από το 2015, και όχι από το 2018, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και συγχώνευση των ταμείων σε τρία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να δηλώσει ότι η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2015 αντί του 2018 είναι εκτός των συμφωνηθέντων, δηλώσεις που διαψεύστηκαν από τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, για το Ασφαλιστικό τα μέλη της τρόικας ζητούν:

  • Πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 40 χρόνια με ποινή 6% κάθε έτος για όποιον επιθυμεί να βγει νωρίτερα στη σύνταξη
  • Μείωση των ταμείων σε τρία χωρίς τις εξαιρέσεις των ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων
  • Μείωση των συντάξεων για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων
  • Μείωση συντάξεων χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών ενώ «ψαλίδι» μπαίνει και στις συντάξεις χηρείας

Πιέσεις για εξίσου επώδυνες αλλαγές ασκούνται και για το μέτωπο των εργασιακών. Ήδη ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει από τους εργοδοτικούς φορείς και τους φορείς των εργαζομένων να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις κυοφορούμενες αλλαγές, ωστόσο εισέπραξε την αρνητική απάντηση της ΓΣΕΕ. Σε επιστολή-απάντηση στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τονίζει ότι «Θα εισηγηθεί να μην προσέλθουμε στη συνάντηση που προτείνετε». Συγκεκριμένα, υπουργός και κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συζητήσουν για τα εξής:

  • Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας
  • Αύξηση του ορίου απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων
  • Καθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου
  • Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις
  • Καθορισμό των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομίσθιου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά
  • Καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους
  • Καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου

Ο διάλογος θα ξεκινήσει στις 31 Μαΐου. Στη συνέχεια, θα εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα με τις ρυθμίσεις ως το τέλος του έτους.

Ads

Η ΔΝΤ, ΕΕ και Κομισιόν, ζητούν επίσης, καθορισμό κατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών που πιάνουν πρώτη φορά δουλειά, με αποδοχές μικρότερες των 740 ευρώ που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται, ότι η ισχύς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) λήγει στις 30 Ιουνίου και εάν μέχρι τότε δεν υπογραφεί νέα, τότε ανοίγει ο δρόμος από την 1η Ιουλίου οι προσλήψεις να γίνονται με ατομικές συμβάσεις και αποδοχές μικρότερες των 740 ευρώ. Οι δανειστές ζητούν, ακόμη, να αυξηθεί η διάρκεια δοκιμής των νεοπροσλαμβανομένων στις επιχειρήσεις στους 12 έως 16 μήνες, οπότε εάν μετά τη δοκιμαστική αυτή περίοδο δεν προσληφθούν, θα απολύονται χωρίς να δικαιούνται αποζημίωση.

«Η επιστολή της ΕΕ και του ΔΝΤ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2015, αντί του 2018, είναι εκτός των συμφωνηθέντων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας πως ισχύει ό,τι έχει συμφωνηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου, Όλι Ρεν, κ. Αλταφάζ διέψευσε της δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζοντας ότι «το μνημόνιο συνεργασίας περιέχει όλα τα στοιχεία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», ενώ η επιστολή της ΕΕ και του ΔΝΤ προς το υπουργείο Εργασίας εντάσσεται στη «συνεχή αλληλογραφία με τα ελληνικά υπουργεία και δεν υπάρχει τίποτε το νέο»

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι όσα δημοσιεύονται περί μέτρων δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, αλλά στην επιστολή που απέστειλε μεταγενέστερα της αρχικής συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα αποτελούν νόμο του κράτους. «Τις επιπλέον πολιτικές που μας προτείνουν δεν τις χρειαζόμαστε, γιατί έτσι όπως δομούμε το σύστημα, θα έχει οικονομική επάρκεια και δεν θα χρειάζεται άλλα μέτρα», σχολίασε ο κ. Λοβέρδος, για να σημειώσει ότι σε αυτό συμφωνούν και οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι «η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ακόμη ανοιχτή» και ότι δέχεται ισχυρή πίεση να προχωρήσει σε ακόμη πιο επώδυνα μέτρα από εκείνα τα οποία προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο κος Λοβέρδος τόνισε επίσης πως η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσε πως αν του ζητηθεί στη Βουλή, θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι οι εισφορές στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε ότι ο ΛΑΦΚΑ επανήλθε διότι οι εργοδότες χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ, προαναγγέλλοντας επίσης ειδική ρύθμιση για όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα στην καταβολή των εισφορών.

Οι περικοπές στις συντάξεις από την επίσπευση εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού αναμένεται να είναι δυσανάλογα υψηλές και να πλήξουν όλους όσους δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015. Οι μειώσεις των νέων συντάξεων θα είναι μεγαλύτερες όσο πιο αργά θα συνταξιοδοτείται ο εργαζόμενος από το 2015 και μετά. Για παράδειγμα, οι παλαιοί ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά Ταμεία θα δικαιούνται ένα τμήμα σύνταξης με τους όρους που ισχύουν μέχρι το 2012. Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται από 1/1/2013 – 1/1/2014 με συντελεστή 2% και το τρίτο τμήμα για το διάστημα της εργασίας από το 2015 και μετά με ακόμη χαμηλότερους συντελεστές που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό για όλους τους νέους.

Εν τω μεταξύ, άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι πιθανόν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να υπάρχουν και άλλες γενικότερες διατάξεις σχετικές με το Ασφαλιστικό.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων κατά των σκληρών μέτρων που προωθούνται στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, 27 Μαΐου. Τα θέματα της ημερησίας διάταξης είναι η νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 5 Ιουνίου, πανεργατικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, με συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, «για τα άδικα και σκληρά οικονομικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης».

Ειδικότερα, η ολομέλεια της διοίκησης θα συζητήσει όλα τα παραπάνω σοβαρά και κρίσιμα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και θα αποφασίσει το πρόγραμμα δράσης και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις στις τάξεις της αντιπολίτευσης ξεσήκωσε η επιστολή των δανειστών της Ελλάδας με την οποία ζητούν την επίσπευση της εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σήμερα ερώτηση για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, προς τον Πρωθυπουργό στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν για ακόμα σκληρότερα μέτρα, περισσότερες περικοπές στις συντάξεις και διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα προτείνει η πλήρης σύνταξη να χορηγείται ύστερα από 40 χρόνια εργασίας ενώ όσοι επιλέγουν να βγουν με 35 χρόνια, θα παίρνουν μειωμένη σύνταξη κατά 30%. Ταυτόχρονα απελευθερώνονται οι απολύσεις, ο κατώτατος μισθός νεοπροσλαμβανόμενου θα πάει στα 600 ευρώ μικτά και βρισκόμαστε μπροστά σε μία ολοκληρωτική επικράτηση του εργασιακού μεσαίωνα. Επίσης στα σχέδια της κυβέρνησης άμεσα είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας και η εκχώρησή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις προτάσεις της τρόικας, μιας και συνδιαμορφώνει μαζί της την πολιτική για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

– Προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις του υποτιθέμενου μηχανισμού στήριξης;
– Για ποιο λόγο η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα θέματα που δεν είναι αρμοδιότητα κανενός άλλου πλην της ελληνικής κυβέρνησης;
– Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση σε τι θα συνεισφέρουν αυτά τα μέτρα και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου στην μείωση του χρέους; Έχει υπολογίσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από την εφαρμογή της σκληρότερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος;
».

«Όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται περί πιέσεων, αποτελούν προσχήματα που μόνο οργή προκαλούν. Η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις. Στόχος τους είναι να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη όπως απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Απλώς η κυβέρνηση επιχείρησε τις κραυγαλέα σαρωτικές αλλαγές να τις περάσει με προεδρικά διατάγματα, ενώ το ΔΝΤ ζητάει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο», σημειώνει σε ανακοίνωση του, από την πλευρά του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την επιστολή της τρόικας για την επίσπευση της εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού.

«Ο κ. Λοβέρδος, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα “επαχθή μέτρα” που, όπως, είπε του επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα. Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει γι αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση; Μέχρι πότε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους; Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα…», ήταν χθες η πρώτη αντίδραση της ΝΔ μέσω του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Βρούτση.