Τέσσερις μικρής έκτασης τροποποιήσεις στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα εργασιακά ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οπότε και υπεραμύνθηκε των χειρισμών του απέναντι στη σφοδρή κριτική που δέχονται οι προωθούμενες ρυθμίσεις. Όσο για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αυτό αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο με την τρόικα να εμφανίζεται αμετακίνητη στις απαιτήσεις της με νέα επιστολή της την Κυριακή προς τον υπουργό Εργασίας. Με απεργίες, αποχές και συλλαλητήρια συνεχίζονται και σήμερα οι αντιδράσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων.

Ads

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε χθες επισήμως τις επικείμενες τροποποιήσεις στο Εργασιακό μέτωπο, οι οποίες θα φτάσουν τελικά στη Βουλή υπό μορφή τροπολογίας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε αύξηση στο χρόνο προειδοποίησης του μισθωτού σε περίπτωση απόλυσης, προκειμένου να δικαιούται το 50% της αποζημίωσης, διεύρυνση της κατηγορίας των απολυμένων μεγάλης ηλικίας που θα δικαιούνται αυτασφάλιση, περιορισμούς σχετικά με τις προσλήψεις νέων που θα αμείβονται κάτω του βασικού μισθού, και σχετικά με τη διαιτησία, επαναφορά του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, με την προϋπόθεση εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνήσουν μεταξύ τους στην επιλογή διαιτητών και μεσολαβητών κοινής αποδοχής. Μάλιστα, σήμερα, ο υπουργός Εργασίας έστειλε επιστολή προς τη ΓΣΕΕ, με την οποία την ενημερώνει ότι το σύνολο των μεσολαβητών και διαιτητών θα ορίζονται μόνο μετά από ομοφωνία της ΓΣΕΕ, του ΕΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΕΣΒΕΕ και του ΣΕΤΕ.

Ο κ. Λοβέρδος, απέρριψε στην ομιλία του την κατηγορία ότι με τα νέα μέτρα μειώνεται ο κατώτατος μισθός, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει (μέσω επιδόματος από τον ΟΑΕΔ) την διατήρηση του επιπέδου του, ενώ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του. «Υπήρξαν πολλοί που με εμέμφθησαν για απόπειρα να αποφύγω τη Βουλή. Ως πολιτικός έχω την τακτική να δέχομαι το ότι οι συγκυρίες σου δίνουν μαθήματα. Με αφορά η γνώμη μου ότι η προσωπικότητά μου δομήθηκε δημοκρατικά, ότι είμαι δημοκράτης, σέβομαι το δημοκρατικό πολίτευμα και τα άλλα κόμματα – και δεν δέχομαι μομφές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, δεν δέχομαι και μύγα στο σπαθί μου. Παρότι λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα είναι ορθή μέθοδος, γιατί πηγαίνει και στην ΟΚΕ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και θα είχα τον καιρό, καθόσον χρόνο το διάταγμα τύγχανε επεξεργασίας, να επικοινωνώ και με την Ε.Ε. για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις), ανάμεσα στο ορθότερο και το δημοκρατικότερο, προτιμώ το τελευταίο» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Τις προθέσεις του υπουργού αμφισβήτησε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα η οποία τον κατηγόρησε πως μειώνει τις αποζημιώσεις των απολύσεων και «μετατρέπει την γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 592, συν το επιδοματάκι του ΟΑΕΔ που δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρουν, συν του ότι γνωρίζουμε την μοίρα των επιδομάτων. Σαν επιστέγασμα του κοινωνικού πραξικοπήματος, καταργείτε την διαιτησία, καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν μονομερώς να προσφύγουν στην διαιτησία αν δεν το επιθυμεί η εργοδοτική πλευρά. Ποιες είναι οι επενδύσεις που έχετε εξασφαλίσει με τα μέτρα αυτά; Το μόνο που βλέπω είναι ένας επερχόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός».

Ads

«Ερωτηματικά» διατύπωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, τόσον όσον αφορά την συνταγματικότητα των μέτρων, όσο και την αποτελεσματικότητά τους. Ο βουλευτής προέβλεψε ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν πολλούς εργαζόμενους στην «εξαθλίωση» και προειδοποίησε πως «η παράταξή μας δεν είναι λόχος». «Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ακόμα και αντίστασης σ’ αυτούς που μας απειλούν με πτώχευση της χώρας, ενώ γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι που θα έχαναν σε περίπτωση πτώχευσης, θα ήταν αυτοί» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Από Δευτέρα το Ασφαλιστικό

Tην ερχόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου (αφορά όλα τα Ταμεία εκτός Δημοσίου). Με το νομοσχέδιο επέρχονται ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μετάθεση της κατάθεσης του νομοσχεδίου οφείλεται σε θέματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, όπως ορισμένα που έθεσε η τρόικα. Σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο, με επιστολή που απέστειλε η τρόικα των δανειστών, ζητείται να εφαρμοστούν όλες οι προσαρμογές των ορίων ηλικίας ως το 2013, να λαμβάνουν και οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα μητέρες σύνταξη στα 65 έτη, να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο η περικοπή της αποκαλούμενης 13ης και 14ης σύνταξης και να διακοπούν άμεσα οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος η τρόικα ζητεί την εφαρμογή ορίου ηλικία συνταξιοδότησης για την καταβολή συντάξεων στις χήρες.

Νέος γύρος κινητοποιήσεων σήμερα

Σε 24ωρη απεργία ενάντια στις ανατροπές στο Εργασιακό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αλλά και ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καλεί σήμερα τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Συλλαλητήριο διοργανώνει σήμερα το απόγευμα και η ΑΔΕΔΥ ενώ υπενθυμίζεται ότι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ έχουν προκηρύξει πανελλαδική απεργία για την Τρίτη, 29 Ιουνίου. Πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους ξεκινούν από σήμερα και έως τις 7 Ιουλίου οι δικηγόροι ενώ παράλληλα παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά η 24ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει για σήμερα τα ναυτεργατικά σωματεία «Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού» (ΠΕΜΕΝ) και «Στέφενσον».

Πακέτο κοινωνικών μέτρων στα σκαριά

Στην απόφαση να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός μικρού πακέτου κοινωνικών μέτρων φέρεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν την έντονη απογοήτευση των πολιτών και την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Οι όποιες αποφάσεις πάντως για τέτοια μέτρα, τα οποία δεν αναμένεται να συνιστούν παροχές ιδιαίτερης σπουδαιότητας, θα ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το εξωτερικό και εφόσον ο Γ. Παπανδρέου ενημερωθεί για τις οριστικές προβλέψεις στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό.