Αποκλείοντας κατηγορηματικά για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε για την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πως «η συζήτηση είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά όταν υπάρχει μια άποψη που δεν συμβαδίζει με την άποψη της κυβέρνησης, εννοείται ότι η απόφαση είναι της κυβέρνησης».

Ads

«Όλες οι υπόλοιπες δημόσιες συζητήσεις που δεν συνάδουν με την απόφαση μας δεν μας αφορούν», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου του χρέους, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτα πέρα από τον «οδικό χάρτη», που έχει θέσει σε δημόσια συζήτηση.

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να βάλει «φρένο» στα σενάρια ανασχηματισμού υποστηρίζοντας ότι «ανασχηματισμός δεν γίνεται, δεν συζητείται, δεν υπάρχει λόγος να γίνει». Υπογράμμισε ότι οι μόνες σκέψεις και η μόνη δράση της κυβέρνησης είναι να σχεδιάσει με τον καλύτερο τρόπο και να υλοποιήσει τους στόχους που βάζει.

Ads

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για να σκεφτόμαστε οτιδήποτε άλλο, να ακούμε παραφιλολογίες για διάφορα θέματα, υπάρχει κυβέρνηση ισχυρή που σχεδιάζει προγραμματίζει και θα υλοποιήσει ένα ισχυρότατο πρόγραμμα, όπως είναι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όλα τα άλλα είναι συζητήσεις που γίνονται 1,5 χρόνο και έχουμε ακούσει τεράστιες υπερβολές».

Σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, διέψευσε ότι υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, κάνοντας λόγο για «προσεγγίσεις και θέσεις». «Αλίμονο αν σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας και σε διαρθρωτικές αλλαγές, δεν υπήρχε μια στοιχειώδης συζήτηση», παρατήρησε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι η εξειδίκευση όλων αυτών των αποκρατικοποιήσεων και η συζήτηση για το εθνικό σχέδιο θα συνεχιστεί έως τις 15 Μαΐου.

Ερωτηθείς εάν η αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι ορισμένοι δεν θέλουν να γίνουν οι αλλαγές, αφορούσε σε πολιτικές δυνάμεις και συνδικάτα ή και σε άλλα “κέντρα”, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «δεδομένο ότι όταν υπάρχει τέτοια δράση για να αλλάξουμε τη χώρα, θα υπάρχει και αντίδραση», προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή την αντίδραση η κυβέρνηση την περίμενε μόνο από κάποιους που έχουν συμφέροντα, αλλά «δυστυχώς», όπως είπε, τη δείχνει και η ΝΔ. «Επιτελούμε εθνικούς στόχους για το μέλλον της χώρας, όσοι έχουν διαφορετικούς λόγους είτε να δουλεύουν για το μέλλον του κόμματός τους ή το προσωπικό τους μέλλον, είναι δικό τους θέμα πώς συναισθάνονται την ευθύνη» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκήθηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη απόφαση, από εκεί και πέρα οι βουλευτές μπορούν να προτείνουν βελτιώσεις πάνω σε αυτές τις προτάσεις». Υπογράμμισε ακόμη ότι μέσα στην ΚΟ θα υπάρχουν και απόψεις που διαφοροποιούνται σε ορισμένα σημεία και πως «αυτό δεν εμποδίζει σε τίποτα να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απόφαση που έχει πάρει».