Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη, ενώ δεν αναφέρθηκε στην βίαιη επέμβαση της αστυνομίας. Σημειώνεται ότι οι συμβασιούχοι μεταξύ των άλλων ζητούν να τους καταβληθούν δεδουλευμένα που σε ορισμένους ανέρχονται και σε 22 μήνες.

Ads

«Το μνημείο της Ακρόπολης θα πρέπει να το προστατέψουμε και ως πολιτεία και ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να βάζουν 30 εργαζόμενοι λουκέτο και να την κρατούν κλειστή για να πετύχουν κάποιες εργασιακές τους απαιτήσεις, που σε μεγάλο βαθμό είναι και αδικαιολόγητες», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν θα αφήσουμε όσους υποκινούν και λειτουργούν με τρόπους που βεβηλώνουν την εικόνα της χώρας μας να συνεχίσουν αυτές τις ενέργειές τους», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για «τριάντα συμβασιούχους, που ζητούν να μονιμοποιηθούν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει» και υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες. «Όσοι ζούμε στην κοινωνία αυτή γνωρίζουμε ότι κάποιες κινητοποιήσεις γίνονται για άλλους λόγους έξω από εργασιακές απαιτήσεις. Όσοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις είναι και στην κρίση του λαού. Γνωρίζουμε όλοι ποιοι επιλέγουν τακτικές που δεν είναι συμβατές με τους γνωστούς τρόπους προάσπισης εργασιακών δικαιωμάτων», δήλωσε.

Σχετικά δε με το αίτημά των συμβασιούχων για την καταβολή δεδουλευμένων, επισήμανε ότι ήδη έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε η καταβολή να ξεκινήσει από το υπουργείο Πολιτισμού πολύ σύντομα, εφόσον υπάρχουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ads

«Η τακτική που ακολουθούν για να προβάλουν τα αιτήματά τους είναι καταδικαστέα και δεν δικαιολογείται και σε σχέση με τα αιτήματά τους και κυρίως με το αποτέλεσμα που επιφέρουν», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όταν οι εργαζόμενοι έχουν οξυμένα προβλήματα, όπου κι αν βρίσκονται πρέπει να κινητοποιούνται, να παλεύουν, να αγωνίζονται. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο βράχος της Ακρόπολης, τα μνημεία, δεν πρόκειται να έχουν καμία βλάβη από την απεργία. Αν θέλετε και η Ακρόπολη είναι ένα σύμβολο. Από αυτή την άποψη είμαστε υπέρ των κινητοποιήσεων. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συμβασιούχοι και καλά κάνουν και παλεύουν», ανέφερε η γ.γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της στη Θεσσαλονίκη.

«Ας αφήσουν την ευαισθησία για την Ακρόπολη και για το τι θα πει η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί. Εμείς δεν δίνουμε εξετάσεις σ’ αυτούς. Εμείς τιμάμε την Ακρόπολη και όλη την ιστορία της χώρας μας και την τιμάμε με αγώνες. Τα μνημεία έχουν αξία, αλλά υπάρχει και η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το να γράψουμε και τη σύγχρονη ιστορία για να μη θιγεί η κ. Μέρκελ και οι τουρίστες», πρόσθεσε.