Σε συμβολική κατάληψη- αποκλεισμό του γκαράζ του δήμου Περιστερίου προχώρησε εχθές το πρωί η Επιτροπή Κατοίκων Περιστερίου, που εναντιώνεται στην μετατροπή του χώρου από χώρο πρασίνου σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Σε ένα δήμο που ανά κάτοικο αντιστοιχεί λιγότερο από ένα τετραγωνικό πράσινο, η διατήρηση ενός από τους τελευταίους χαρακτηρισμένους χώρους πρασίνου ως τέτοιου και η μετατροπή του σε συνέχεια του άλσους Περιστερίου, αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας, όπως επισημαίνει στο tvxs η Χριστίνα Τριανταφυλλοπούλου, μέλος της Επιτροπής. Η δημοτική αρχή ωστόσο, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, μάλλον έχει άλλα σχέδια, σε μια εποχή όπου – κατά πως φαίνεται – η Πολιτεία όχι μόνο αδιαφορεί για την προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων, αλλά μάλλον έχει εξαπολύσει «πόλεμο» ενάντια τους…

Περιγράφοντας το πρόβλημα, η κα Τριανταφυλλοπούλου αναφέρει:

Ads

«Ο χώρος που είναι αυτή τη στιγμή το γκαράζ καθώς και ο χώρος που είναι το εκθεσιακό κέντρο του δήμου Περιστερίου είναι χαρακτηρισμένοι χώροι πρασίνου σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα του ’81 και είναι η συνέχεια του άλσους στο Περιστέρι. Ο δήμος εδώ και χρόνια – δεν είναι μόνο αυτή η δημοτική αρχή αλλά και οι προηγούμενες – είχαν ξεκινήσει παίρνοντας αυτό το χώρο και φτιάχνοντας στο ένα κομμάτι το εκθεσιακό κέντρο και στο άλλο κομμάτι το γκαράζ. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις στις προεκλογικές τους εξαγγελίες και υποσχέσεις έχουν τη μεταφορά του χώρου του γκαράζ σε ένα άλλο σημείο και το ξήλωμα του εκθεσιακού κέντρου, έτσι ώστε να γίνει αυτό που ο νόμος λέει ότι είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου. Να πούμε ότι στο Περιστέρι δεν υπάρχει κι άλλος χαρακτηρισμένος χώρος με πράσινο, είναι το μοναδικό πράσινο. Είναι ο δήμος όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχεί λιγότερο από ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό».

«Μετά από καταγγελία από εργαζόμενο στο δήμο, μάθαμε ότι δε φτάνει που το γκαράζ δεν μεταφέρεται, στο χώρο αυτό γίνεται και σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Μπήκαμε μέσα στο χώρο του γκαράζ και είδαμε ότι έχει ανοίξει μια τεράστια τάφρος όπου εκεί πέρα προβλέπουν ότι θα μπει και σπαστήρας και πρέσα που θα αδειάζουν τα απορρίμματα, θα τα κονιορτοποιούν, θα τα συμπιέζουν και μετά θα τα μεταφέρουν στη χωματερή. Δηλαδή μέσα στην καρδιά της πόλης, σε χώρο που έπρεπε να είναι πράσινο και θα έπρεπε να είναι σκέψη της δημοτικής αρχής πού θα μεταφερθεί το γκαράζ και πώς θα αξιοποιηθεί σαν πράσινο, αυτή τη στιγμή μεταφέρει και φτιάχνει μόνιμα σκουπίδια κι επεξεργασία των απορριμμάτων μέσα στα σπίτια μας. Το έργο είναι εντελώς παράνομο όπως καταλαβαίνετε, ακόμα και τυπικά, γιατί είναι σε χώρο χαρακτηρισμένο ως πράσινο, αλλά και ουσιαστικά γιατί καταστρατηγεί όλα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολιτών σε ελεύθερους χώρους. Προφανώς δεν υπάρχει άδεια, όταν τα ζητήσαμε τήρησαν σιγή ιχθύος. Εργαζόμενοι μας είπαν ότι θα είναι ένα έργο που θα κοστίσει περίπου 6 εκατ. ευρώ, 5.950.000 νομίζω και κανείς δεν απαντά από το δήμο στις εκκλήσεις που έχουμε κάνει, αυτά τα χρήματα από ποιο κονδύλιο, από ποιο προϋπολογισμό βγαίνουν, που εκταμιεύονται για ένα τέτοιο έργο, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς καμία προδιαγραφή».

Η κα Τριανταφυλλοπούλου ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα της επιτροπής δεν είναι η ύπαρξη μελετών και προδιαγραφών για το έργο, αλλά «η ενοποίηση των χώρων του άλσους και φύτευση με υψηλό πράσινο». Η προσπάθεια άλλωστε αποχαρακτηρισμού από πράσινο του χώρου δεν είναι καινούργια, ούτε αφορά μόνο τη σημερινή δημοτική αρχή.

Τα συμφέροντα

Ads

«Πριν από δύο χρόνια», εξηγεί η κα Τριανταφυλλοπούλου, «ο δήμος ήθελε να περάσει καινούργιο πολεοδομικό σχέδιο και προέβλεπε να γίνει αποχαρακτηρισμός από πράσινο της περιοχής αυτής που είναι τα λεγόμενα “ζουμπούλια” που είναι το εκθεσιακό κέντρο. Δηλαδή, το κάτω σημείο του γκαράζ». Και τότε όμως είχε προσκρούσει στις αντιδράσεις των κατοίκων. «Είχε γίνει φοβερός αγώνας τότε από τους κατοίκους πάλι και κινητοποιήσεις και αυτό σταμάτησε. Το μπλοκάραμε. Οπότε υπάρχει προηγούμενο. Είχε κινητοποιηθεί πολύς κόσμος, είχαμε κάνει και πορεία, είχαμε μαζέψει χιλιάδες υπογραφές, το είχαμε στείλει στον Οργανισμό Αθήνας και είχε απαγορευτεί. Δεν είναι τυπικά εύκολο πράγμα να γίνει αποχαρακτηρισμός», διευκρινίζει η κα Τριανταφυλλοπούλου, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι που καταστρατηγείται τώρα. «Γιατί μπορεί στα χαρτιά να θεωρείται χώρος πρασίνου, αλλά στην πράξη ο χώρος έχει μετατραπεί σε γκαράζ, πλυντήριο απορριμματοφόρων, λυόμενα που λειτουργούν ως εκθεσιακό κέντρο και τώρα επιχειρείται και η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης. Το μεγαλύτερο κομμάτι από το άλσος έχει αυτή τη χρήση, δηλαδή με τσιμέντο», τονίζει.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η επιτροπή κατοίκων βλέπει πίσω από τις ενέργειες του δήμου την προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής ώστε να μπορέσει να εξαγοραστεί από ιδιώτες και να εμφανιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο μάλιστα ως αναβάθμιση της περιοχής. Πέρα δηλαδή από το βραχυπρόθεσμο κέρδος που μπορεί να έχει ο δήμος με το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων επειδή δεν πηγαίνουν όλα τα απορριμματοφόρα στη χωματερή, υπάρχει και το μακροπρόθεσμο κέρδος: «απαξιώνει τόσο πολύ την περιοχή που σε λίγο, το να αποχαρακτηριστεί από πράσινο και να γίνει κάποιο Mall, να το πουλήσει σε ιδιώτες, ή εκθεσιακό κέντρο, ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση σκεφτεί ο δήμος, θα φαίνεται αναβάθμιση και θα έχουν ξεχάσει ότι αυτό θα έπρεπε να είναι πράσινο. Έτσι κι αλλιώς απαξιώνει και το υπόλοιπο κομμάτι του άλσους που έχει δέντρα, διότι δεν το φροντίζει καθόλου, δεν υπάρχει φωτισμός, δεν ποτίζεται, δεν κλαδεύει τα δέντρα, έτσι ώστε όλη περιοχή να απαξιώνεται σ’ αυτή τη λογική».

«Αξίζει να πούμε το εξής: ότι σε απόσταση 5 λεπτών είναι ο καταληκτικός σταθμός του ΜΕΤΡΟ της Ανθούπολης. Η σκέψη του δημάρχου τότε, της δημοτικής αρχής, για τον αποχαρακτηρισμό ήταν ότι, εντάξει, δεν είναι ωραίο που υπάρχουν τα λυόμενα και είναι εκθεσιακό κέντρο, άρα να αποχαρακτηρίσουμε τον χώρο πρασίνου και να φτιάξουμε μεγάλο συνεδριακό κέντρο, το οποίο θα νοικιάζεται σε ιδιώτες και θα γίνουν και μαγαζιά μέσα, έτσι ώστε να είναι και πιο όμορφο και πιο καθαρό και να έχει και ο δήμος έσοδα. Στο όνομα της επιχειρηματικότητας δηλαδή. Και άρα μ’ αυτήν την έννοια ζητούσε τον αποχαρακτηρισμό από πράσινο».

Καλλικράτης

Με το σχέδιο «Καλλικράτης» αυτή η λογική της αντιμετώπισης των δήμων ως εταιρίες και κατά συνέπεια η σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα, διευρύνεται, σύμφωνα με την επιτροπή κατοίκων.

«Τον Καλλικράτη τον συμφέρει η απαξίωση της περιοχής γιατί έχει πολύ μεγαλύτερες αρμοδιότητες. Είναι δήμος-κράτος πια. Άρα και πολύ πιο ανεξέλεγκτος. O Καλλικράτης ορίζει το δήμο σαν εταιρία η οποία θα πρέπει στο τέλος κάθε χρόνου να βγάζει ισολογισμό που αν είναι κερδοφόρα ή στα ίδια μεγέθη τότε θα μπορεί να παίρνει κάποια χρήματα από την ΕΕ σαν επιχορήγηση. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε δήμος θα πρέπει εκτός από τα δημοτικά τέλη τα οποία υπολογίζονται ότι θα αυξηθούν, να κάνει φοβερές επιχειρηματικές δράσεις.

Μια επιχειρηματική δράση είναι κι ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων που μπορεί αργότερα όταν θα το λειτουργήσει να παίρνει κι από άλλους δήμους γύρω γύρω, από εταιρίες π.χ. οικοδομικών υλικών που αντί να πηγαίνει κανείς τα μπάζα στη χωματερή και να πληρώνει ο κάθε εργολάβος, να τα πηγαίνει στον δήμο, να τα κονιορτοποιεί και να πληρώνει το δήμο».

«Περνάνε υπηρεσίες ακόμα πιο άμεσα στο δήμο και αναθέσεις έργων, συμπράξεις με τον ιδιωτικό φορέα. Αυτά είναι πια νόμιμα. Υπ΄αυτήν την έννοια έχουμε ένα κράτος μέσα στο κράτος το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί όχι κοινωνικά στη βάση των δικαιωμάτων και των αναγκών των ανθρώπων και των πολιτών, αλλά στη βάση της επιχειρηματικότητας που θα έχει και απέναντι στους πολίτες. Οι ελεύθεροι χώροι δεν του προσφέρουν τίποτα, δεν έχει έσοδα, έχει μόνο έξοδα συντήρησης. Εκτός αν βάλουμε είσοδο, όπως αυτό που συζητάνε διάφοροι δήμοι που είναι παραλιακοί, να βάλουν είσοδο στις παραλίες και να πληρώνεις […] υπό την έννοια ότι ‘δεν βγαίνουμε, πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί’. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας».

«Ο δήμαρχος κρύβει το έργο»

Εμείς ξέρουμε πάντα ότι κάθε δημοτική αρχή όταν κάνει κάποιο έργο το προβάλλει. Να μας απαντήσει λοιπόν ο δήμαρχος γιατί αυτό το έργο το κρύβει.

Όπως καταγγέλλει η επιτροπή κατοίκων, όχι μόνο δεν είναι σαφές το πως θα αξιοποιηθεί ο εν λόγω χώρος, αλλά επιχειρείται μια προσπάθεια αποσιώπησης των έργων που λαμβάνουν χώρα, πιθανότατα με τη λογική της δημιουργίας τετελεσμένων. «Κανείς δεν μιλάει για αυτό. Δηλαδή όσες εκκλήσεις έχουμε κάνει στη δημοτική αρχή δεν απαντάει κανείς. Οι δημοτικές παρατάξεις άρχισαν να ψελλίζουν ότι το έργο έχει περάσει από μία δημαρχιακή επιτροπή, όχι από δημοτικό συμβούλιο», συμπληρώνοντας ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης που πραγματοποίησε η επιτροπή στο γκαράζ, «ο δήμαρχος ήταν εξαφανισμένος. Βγήκε μπροστά ένας υπεύθυνος – που εμφανίστηκε ως προϊστάμενος του χώρου – ο οποίος έπαιζε το ρόλο ας πούμε του δημάρχου, στη θέση του δημάρχου και το επιχείρημα ήταν ότι ‘δηλαδή είναι καλύτερα να αφήνουμε τα σκουπίδια έτσι χύμα, ή να τα σπάμε και να τα συσκευάζουμε;’ Δηλαδή θεωρείται πια δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχουν τα σκουπίδια κι άρα πρέπει να συζητήσουμε πως είναι καλύτερα να τα διαχειριστούμε στο χώρο», επισημαίνει η κα Τριανταφυλλοπούλου. Στο πλαίσιο της αποσιώπησης του έργου φαίνεται να εντάσσεται και η τοποθέτηση των απορριμματοφόρων σε σχήμα «π» για να μην φαίνεται και το εργοτάξιο από την είσοδο, συμπληρώνει η κα Τριανταφυλλοπούλου, η οποία δηλώνει ότι κανείς από την επιτροπή δεν περίμενε το εύρος αυτού του έργου που υλοποιείται στο γκαράζ. «Την προηγούμενη Πέμπτη μετά τη συνέλευση, πήγαμε όλος ο κόσμος ως συνέλευση και μπήκαμε μέσα στο γκαράζ για να δούμε αυτό το έργο ιδίοις όμμασι, τελικά. Να δούμε τι γίνεται. Και πάθαμε πλάκα γιατί εκεί πέρα το έχουν κάνει εργοτάξιο. Όταν μας το είχε καταγγείλει ο εργαζόμενος, είχαν πάει 2 άνθρωποι κι είχαν βγάλει κάποιες φωτογραφίες, αλλά δεν καταλαβαίναμε το εύρος αυτού του πράγματος», τονίζει.

Ταυτόχρονα, η κα Τριανταφυλλοπούλου κάνει λόγο για ευθύνες που βαρύνουν και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, εκτός από την δημοτική αρχή. «Μένει να ειπωθεί ότι ποιες δημοτικές παρατάξεις έχουν ψηφίσει το να μπει σπαστήρας στη δημαρχιακή επιτροπή. Ο σπαστήρας και η κατάθεση του έργου. Δεν αναλαμβάνει δηλαδή κανείς να μιλήσει και πολύ περισσότερο αν είναι ένα θέμα το οποίο το ξέρουν ήδη να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τον κόσμο, γιατί αυτή είναι όλη η ιστορία. Η κινητοποίηση του κόσμου που μπορεί μόνο να το σταματήσει».

Ως επιτυχημένη παρ’ όλα αυτά αξιολογεί την κατάληψη η κα Τριανταφυλλοπούλου, καθώς όχι μόνο τους έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν σ’ επαφή με τους εργαζόμενους στο χώρο, αλλά έφερε και κάποια δημοσιοποίηση στο θέμα. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, της επαφής με τους εργαζομένους, διευκρινίζει: «Ήταν ένα συμβολικό ας το πούμε κλείσιμο από τη μια πλευρά, μια συμβολική ενέργεια, κι από την άλλη πλευρά ήταν μια ενέργεια ουσίας γιατί ήρθαμε σ’ επαφή με τον κόσμο που είναι εργαζόμενοι μέσα σ’ αυτό το χώρο και που αν όλοι κινδυνεύουμε μία φορά, οι εργαζόμενοι σ’ αυτό το χώρο κινδυνεύουν δύο φορές γιατί είναι 8 ώρες εκεί. Μας είπαν ότι βάζουν βορικό οξύ στα πόδια τους γιατί βγαίνει η βρώμα από τα πλυντήρια, τα πλυντήρια των απορριμματοφόρων εννοώ, για να μην παθαίνουν μυκητιάσεις».

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, της γνωστοποίησης του θέματος, η κα Τριανταφυλλοπούλου εκτιμά ότι η κατάληψη έπαιξε ρόλο. «Κάναμε μια συμβολική και πραγματική πράξη που μιλήσαμε με τους εργαζόμενους του δήμου, που αποκλείσαμε τ’ απορριμματοφόρα, που καλέσαμε και τα μέσα επικοινωνίας έτσι ώστε να δημοσιοποιηθεί το θέμα γιατί απέναντι στο θέμα αυτό υπήρχε μια φοβερή σιωπή, που για όσους το ξέρανε αγγίζει και τα όρια της συνενοχής. Αν ξέρεις ότι γίνεται κάτι τέτοιο και δεν το δημοσιοποιείς και δεν κινητοποιείσαι», καταλήγει.

«Συνεχίζουμε»

Η επιτροπή κατοίκων Περιστερίου δηλώνει πως θα συνεχίσει τη δράση της. Αυτή η εβδομάδα έχει οριστεί ως «εβδομάδα εξόρμησης, ενημέρωσης και καλέσματος των πολιτών στη νέα συνέλευση που θα γίνει την Πέμπτη, 8μμ, στο χώρο του άλσους στο θεατράκι. Όλη η εβδομάδα αυτή θα είναι εβδομάδα ενημέρωσης και δράσης» με την προσπάθεια να γνωστοποιηθεί ακόμα περισσότερο το θέμα. Με συλλογή υπογραφών που θα σταλούν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες – πολεοδομία, υγειονομικό, υπουργείο περιβάλλοντος – και άλλες δράσεις που θα αποφασιστούν στη συνέλευση, η επιτροπή δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει την υποβάθμιση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή κατοίκων Περιστερίου βγήκε από την πρώτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο άλσος, έπειτα από κάλεσμα της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημότες. Όπως διευκρινίζει η κα Τριανταφυλλοπούλου, η επιτροπή είναι ανοιχτή, δηλαδή οποιοσδήποτε δημότης θέλει μπορεί να συμμετέχει, και αμεσοδημοκρατική.