Χίλια πεντακόσια από τα περίπου 18.000 περίπτερα έβαλαν λουκέτο λόγω οικονομικής κρίσης και αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα που περιόρισε δραματικά το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος.

Ads

«Δυστυχώς οι φόροι έδωσαν τη χαριστική βολή στο περίπτερο σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που κρατούν τεφτέρι και άλλοι που πια το έχουν κόψει, γιατί δεν «βγαίνουν» ή «φεσώθηκαν’» και άλλοι που για τον ίδιο λόγο αναγκάστηκαν να πωλούν τσιγάρα χύμα παρ’ όλο που δεν επιτρέπεται», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτερούχων-Αναπηρικών Κυλικείων, Θοδωρής Μάλλιος.

Σύμφωνα με περιπτερούχους, το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός αυτών που ζητούν τσιγάρα «χύμα», είτε για λόγους οικονομίας είτε επειδή προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα σταδιακά.

«Ζητάμε να μη φορολογούνται τα έσοδα των περιπτέρων και παράλληλα αύξηση του ποσοστού κέρδους στα τσιγάρα από 4% σε 8%» υποστηρίζει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Eθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Χαράλαμπος Λυμπερόπουλος.

Ads