Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός ακόμα μεγάλου ναυαγίου στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην άρνηση της Emma Delta, του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Τσέχου Γίρι Σμέτς, να δεχτεί τη συμφωνία που είχε υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ με την Intralot για την τεχνολογική υποστήριξη του Οργανισμού, αλλά και τη συμφωνία για την εξαγορά των  Κρατικών Λαχείων.

Ads

 
Εκπρόσωποι της Emma Delta, που εξαγόρασε τον ΟΠΑΠ, συναντήθηκαν με επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους και η ολοκλήρωση της πώλησης του Οργανισμού, τουλάχιστον προσωρινά, έχει παγώσει. Το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει πως οι δύο συμφωνίες ολοκληρώθηκαν με διαφανείς διαδικασίες και υποστηρίζει πως αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν καθώς η Emma Delta είχε ενημερωθεί σχετικά. 
 
Από την πλευρά της η Emma Delta αναφέρει ότι οι δύο συμφωνίες είναι επιζήμιες για τον Οργανισμό και ζητά την ακύρωσή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνεται στους Financial Times, απειλεί να αποχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος οι όποιες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες μετά την ενημέρωση που θα έχει η κυβέρνηση από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και την ενημέρωση που θα έχει το σύνολο των μετόχων της Emma Delta. 
 
Η συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Intralot για την τεχνολογική υποστήριξη, με 3ετές συμβόλαιο, ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο ΟΠΑΠ συμμετείχε στην κοινοπραξία των εταιρειών που κέρδισε τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων. Σε αυτήν την κοινοπραξία, όπως αναφέρεται στο Έθνος, συμμετέχουν εκτός από τον ΟΠΑΠ (με 67%) και η Intralot (με 16,5%) και η Scientific Games (με 16,5%). Ο διαγωνισμός των Λαχείων προέβλεπε ότι η Intralot και η Scientific Games θα έπαιρναν 3,3% (δηλαδή 1,65% έκαστος) επί του συνολικού ετήσιου τζίρου των Λαχείων και ο ΟΠΑΠ άλλο ένα 1,65% επί του ίδιου ποσού.
 
Η Emma Delta σύμφωνα με την ίδια πηγή ζητά την αλλαγή αυτών των όρων, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν είναι συμφέρουσα συμφωνία για τον ΟΠΑΠ, ενώ παράλληλα ζητά το ποσοστό που κατέχει σήμερα, το 67%, να το αυξήσει στο 75% για να μπορεί σε ειδικά θέματα να λαμβάνει ο ΟΠΑΠ τις αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο εταιρειών. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κ. Λουρόπουλος, σύμφωνα με τους Financial Times, δηλώνει πως έχει δεχτεί έντονες και «προβλητικές πιέσεις» από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, που τον κατηγορεί πως αυτός ευθύνεται για την υπογραφή των δύο συμφωνιών.
 
Το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση απέτυχαν να ολοκληρώσουν την πολυδιαφημιζόμενη συμφωνία με τη Gazprom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και όπως επισημαίνεται από την βρετανική εφημερίδα «σε περίπτωση που ναυαγήσει και η πώληση του ΟΠΑΠ τότε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης εκτροχιάζεται και το ενδεχόμενο να ζητήσει η τρόικα να τοποθετήσει δικούς της ανθρώπους για να τρέξουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 15 δις μέχρι το 2016 είναι πολύ πιθανό».
 
Παράλληλα στο δημοσίευμα της Financial Times επισημαίνεται πως «το ΔΝΤ στη μηνιαία έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αναφέρει ότι η απώλεια εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις θα προκαλέσει μια τρύπα στον προϋπολογισμό» η οποία και θα πρέπει να καλυφθεί.
 
Όπως αναφέρεται στην Financial Times από την πώληση των ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ η κυβέρνηση προσδοκούσε να καλύψει το 50% του στόχου των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013 που είναι τα 2,6 δις ευρώ. Αν ναυαγήσει και η πώληση του ΟΠΑΠ τότε τα έσοδα εκτιμάται πως θα κινηθούν κάτω από 1 δις, ενώ ήδη ο στόχος έχει αναθεωρηθεί δύο φορές προς τα κάτω.
 
Ο Στέλιος Σταυρίδης, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον ΟΠΑΠ, εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» πως τελικά η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει. Μιλώντας στο Real Fm υποστήριξε πως οι Τσέχοι της Emma Delta κατά τη συνάντηση του δήλωσαν πως «εμείς θα μείνουμε στον ΟΠΑΠ, θα πάρουμε τον ΟΠΑΠ και θα διεκδικήσουμε αυτά που σήμερα δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε με κάθε νόμιμο μέσο».