Τον κίνδυνο να εξαντληθούν τα αποθέματα μεθαδόνης στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. λόγω καθυστέρησης των παραλαβών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) υπογραμμίζουν οι θεραπευόμενοι, στους οποίους χορηγείται ήδη μειωμένη δόση του φαρμάκου. Της Ειρήνης Σόβολου

Ads

 
«Δεν ξέρω ποιος θα αναλάβει το κόστος να διαλυθεί ο ΟΚΑΝΑ και να γυρίσουν 8.500 άνθρωποι στο δρόμο και στις πιάτσες. Υπάρχουν 3.500 άνθρωποι σε αναμονή.  Κυρίαρχο αίτημά μας είναι να τελειώνουμε με τη λίστα, να μην περιμένει κανένας στο πεζοδρόμιο», τονίζει στο tvxs.gr εκπρόσωπος του Συλλόγου Θεραπευόμενων του Ο.ΚΑ.ΝΑ, ο οποίος αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης.
 
Ο ίδιος επισημαίνει ότι αν δεν επιτευχθεί έκτακτη προμήθεια μεθαδόνης, τότε τα διαθέσιμα αποθέματα φτάνουν μετά βίας μέχρι τις 10 Μαΐου. Αν εξαντληθεί η μεθαδόνη, έστω και για δέκα ημέρες, οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους θεραπευόμενους, υπογραμμίζει.
 
Τις προάλλες ο Σύλλογος θεραπευόμενων του Ο.ΚΑ.ΝΑ. διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού και στο υπουργείο υγείας. Την ίδια ημέρα, εκπρόσωποι του Συλλόγου συναντήθηκαν με την πρόεδρο του Οργανισμού Μένη Μαλλιώρη και επέδωσαν επιστολές διαμαρτυρίας στο υπουργείο υγείας, ενώ ζήτησαν να οριστεί συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.
 
Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η υποχρηματοδότηση, ο μειωμένος προϋπολογισμός και η στάση των ιθυνόντων προκαλεί σοβαρά ζητήματα δυσλειτουργίας του Ο.ΚΑ.ΝΑ, με αποκορύφωμα τον άμεσο κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων μεθαδόνης μετά το Πάσχα.
 
Η κ.Μαλιώρη μετέφερε στους εκπροσώπους του Συλλόγου ότι η παραλαβή της μεθαδόνης  από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) θα γίνει μετά τις 20 Μαΐου και πως θα γίνει μια προσπάθεια να προμηθευτούν εκτάκτως ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός μήνα. 

ΟΚΑΝΑ: SOS για εργαζόμενους και θεραπευόμενους