Οι περικοπές ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 προβλέπουν για τους επόμενους μήνες εξοικονόμηση, μέσω του λεγόμενου εξορθολογισμού της μισθολογικής δαπάνης, 550 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει μείωση συμβασιούχων, αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση των ωρών εργασίας και ενδεχομένως μερική απασχόληση στο δημόσιο. Από τις γενικότερες περικοπές δεν γλιτώνουν ούτε οι συντάξεις.

Ads

Συγκεκριμένα, ο εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης περιλαμβάνει, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», τη μείωση των συμβασιούχων, τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας μερικής απασχόλησης στις δημόσιες υπηρεσίες, την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης των υπαλλήλων και την αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 την εβδομάδα.

Συμβασιούχοι

Για να εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ στο εξάμηνο θα πρέπει να λυθούν οι συμβάσεις σχεδόν των μισών συμβασιούχων, οι οποίοι υπολογίζονται τώρα σε 50.000. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, θα το έχουν οι δήμοι καθώς χωρίς τους συμβασιούχους δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πρόνοιας και καθαριότητας.

Ads

Μερική απασχόληση

Όσον αφορά τώρα στη δυνατότητα μερικής απασχόλησης, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί, δεν μπορεί και να προβλεφθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα κάνει τη χρήση αυτής της δυνατότητας.

Αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης

Με την αναστολή η απώλεια για κάθε υπάλληλο υπολογίζεται να είναι από 50 ως 100 ευρώ το εξάμηνο. Αν εφαρμοσθεί για όλες τις κλίμακες και άμεσα μπορεί να δώσει γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ

Αύξηση ωρών εργασίας

Η αύξηση των ωρών εργασίας κατά 2,5 ώρες περισσότερες την εβδομάδα, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση μισθών 40.000 υπαλλήλων το χρόνο.

Περικοπές σε συνταξιούχους

Πέραν όμως από τις μισθολογικές περικοπές, αναμένεται και μείωση των συντάξεων για όσους εισπράττουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και επικουρική πάνω από 300 ευρώ. Το αντιφατικό της υπόθεσης, ωστόσο, είναι ότι το Δημόσιο από τη μία θα εξοικονομήσει χρήματα από τις περικοπές από την άλλη όμως θα χάνει από φόρους. Οι περικοπές στις συντάξεις αφορούν:

-Κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ κατά 2% ως 4% ανάλογα.
-Όσους εισπράττουν κύρια σύνταξη πάνω από 1700 ευρώ και δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους. Η περικοπή αυτή θα κυμαίνεται από 6% ως και 10%
-Θα κοπούν όσες επικουρικές ξεπερνούν τα 300 ευρώ κατά 3% ως και 10%.