Περικοπή του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας κατά 30%, αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από το 4,5 στο 5%, από το 9 στο 10% και από το 19% στο 21%, καθώς και αύξηση κατά 8 λεπτά στον Ειδικό Φόρο Καυσίμων για την βενζίνη και κατά 3 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, με θέμα το πακέτο πρόσθετων μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας. Επίσης θα επιβληθεί φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα.

Ads

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν θα υπάρξουν περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων ενώ δεν θα υπάρξει επέκταση των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα η περικοπή των επιδομάτων των μισθωτών από 10% που είχε αρχικά ειπωθεί θα ανέλθει στο 12%. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλονται μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να κήρυξε την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου με τη φράση «Ήρθε η ώρα της Ευρώπης». «Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Σταθήκαμε στο ύψος τον περιστάσεων» είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα «σκληρά» και «επώδυνα» αλλά τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, προκειμένου να μπορέσουμε «να δούμε την Ελλάδα που οραματιζόμαστε». Ο πρωθυπουργός πέταξε το μπαλάκι στην Ευρώπη πια για την από εδώ και πέρα πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί.

Επίσημα τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σε διάγγελμα, μετά των κύκλο επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Δύσκολες αποφάσεις αυτές τις δύσκολες ώρες» είπε ο κ. Παπανδρέου στον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος του απάντησε πως αν ο ελληνικός λαός πειστεί ότι είναι δίκαια τα μέτρα θα συμβάλλει στην υλοποίηση τους.

Ads

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας ΓΣΕΕ , της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ , της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ .

Συνολικά από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγο, η κυβέρνηση αναμένει επιπλέον εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν κατά 50% από την επιβολή νέων φόρων και κατά 50% από την περιστολή δαπανών.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι το να πετύχει η κυβέρνηση την πολιτική και πρακτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξασφαλίσει η χώρα μας λογικούς όρους δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εθνική ομοψυχία και θα επισημάνει ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα και όχι αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις διαβεβαιώσεις για στήριξη που έχει λάβει από την ΕΕ και ιδιαίτερα από Γερμανία και Γαλλία.

Στο μεταξύ, χθες, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου», σημειώνοντας ότι «αν δεν λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει, τότε θα κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε, όχι τον 14ο, αλλά τον 5ο και τον 6ο μισθό ή ακόμη και τις συντάξεις». Έντονές ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην ομιλία του πρωθυπουργού.

ΝΔ: «Είναι θλιβερό ο Έλληνας πρωθυπουργός να κατεβάζει το κεφάλι»

Την εκτίμηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει περισσότερο ως ύπατος αρμοστής των Βρυξελών, έκανε ο βουλευτής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ. Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο κ. Ντινόπουλος είπε: «Κανείς δεν αμφιβάλει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, αλλά είναι θλιβερό ο Έλληνας πρωθυπουργός να κατεβάζει το κεφάλι και να κάνει ότι υπαγορεύει ο Όλι Ρεν».

Αναφερόμενος δε στις ευθύνες που φέρει η ΝΔ για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, αναγνώρισε ότι το κόμμα του έχει αρκετές και σημαντικές ευθύνες, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι «η βασική μας διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι προεκλογικά είπαμε την αλήθεια».

Για κοινωνική έκρηξη προειδοποιεί η ΑΔΕΔΥ

Την πρόθεση της να προβεί σε νέες κινητοποιήσεις έκανε γνωστή η ΑΔΕΔΥ μετά τη γνωστοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για κοινωνική έκρηξη στη σκιά των νέων μέτρων.

«Θα βρεθούμε στους δρόμους με όλες μας τις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι θα υπάρχει κοινωνική έκρηξη», δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της ανώτατης δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης Ηλίας Ηλιόπουλος. «Ο λαός σε λίγο θα αρχίσει να πεινάει», κατέληξε.

Επόμενος σταθμός… Παρίσι

Με τον Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις 7 Μαρτίου, δύο μέρες μετά την προγραμματισμένη του συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Γερμανίδα καγκελάριος, είχε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας και τον υφυπουργό Οικονομικών για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, από τη μεριά του., σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα δήλωσε πως «η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μόνη της τη δημοσιονομική κρίση που διέρχεται» και διευκρίνισε πως «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα».