Περικοπές στις μετακινήσεις εκτός έδρας και τα οδοιπορικά των δημοσίων υπαλλήλων ζητά από τις υπηρεσίες του δημοσίου με εγκύκλιο του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κάνει λόγο για πλασματικές αποζημιώσεις εκτός έδρας, τις οποίες, όπως αναφέρει, εντόπισαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε διάφορα υπουργεία. Προαναγγέλλει δε, επιτόπιους ελέγχους και κυρώσεις για προϊσταμένους και υπαλλήλους.

Ads

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο, ο Φίλιππος Σαχινίδης τονίζει ότι από τις εκθέσεις των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), προκύπτει ότι πολλές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τις αποζημιώσεις εκτός έδρας για «την οικονομική ενίσχυση των υπαλλήλων» και όχι για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των υπηρεσιών.

Ειδικότερα αναφέρονται φαινόμενα όπως: η εξάντληση του ανωτάτου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και πολλές φορές, υπέρβαση αυτού, ασαφείς αιτιολογίες στις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις που δεν σχετίζονται με τον κλάδο του εργαζόμενου, συχνή έκδοση των διαταγών μετακίνησης εκ των υστέρων χωρίς την ύπαρξη σχετικής πίστωσης, συχνές διανυκτερεύσεις υπαλλήλων εκτός ξενοδοχείων, πληρωμή δαπανών των μετακινήσεων από διαφορετικές πηγές και μη αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων επί της εντολής μετακίνησης.

Ακόμα παρατηρείται ότι μεγάλος αριθμός φορέων εξαντλεί το σύνολο των πιστώσεων του προϋπολογισμού τους, για μετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας, αλλά και το ανώτερο όριο ημερών μετακίνησης για όλους τους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας.

Ads

«Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες αμφιβολίες, αλλά και δυσμενή σχόλια, αναφορικά με την αναγκαιότητα των μετακινήσεων και τη μεταβολή του χαρακτήρα αυτών, από την κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών, σε έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων» αναφέρει ο κ. Σαχινίδης, καλώντας τις υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχουν να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους.

Επισημαίνεται πάντως ότι η περικοπή των οδοιπορικών εντάσσεται στις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει δραστική περικοπή των πρόσθετων αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.