Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους γιατρούς (6 για κάθε 1.000 άτομα), αλλά τις λιγότερες νοσοκόμες, και το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, είμαστε πρωταθλητές στο κάπνισμα, καθώς και στην παιδική παχυσαρκία, δείχνει νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία. Την ίδια στιγμή, έκθεση του ίδιου οργανισμού για την εκτίμηση των επιδόσεων των μαθητών ναι μεν επισημαίνει βελτίωση του επιπέδου των Ελλήνων μαθητών, αλλά τονίζει ότι οι αποδόσεις τους παραμένουν κάτω από το μέσο όρο.

Ads

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα

Με τίτλο «Υγεία με μια Ματιά: Ευρώπη 2010», η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναλύει την κατάσταση της υγείας στους «27» όπως επίσης και στις Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Τουρκία.

Σε γενικές γραμμές σε ο,τι αφορά την Ευρώπη, η έκθεση διαπιστώνει αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά έξι χρόνια, μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και καλύτερες προγνώσεις για ασθενείς με χρόνιες ασθένειες. Ακόμη, σημειώνεται μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία όμως παραμένουν η κυριότερη αιτία θνησιμότητας και ευθύνονται για το 40% των θανάτων στην Ευρώπη. Ο καρκίνος ευθύνεται για το 26% των θανάτων των Ευρωπαίων και υπογραμμίζεται ότι μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται, αλλά τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί.

Την ίδια στιγμή, όμως, η έκθεση προειδοποιεί σχετικά με το θέμα της παχυσαρκίας, καθώς το 50,1% των Ευρωπαίων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με το σχετικό ποσοστό να χει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 20ετία στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Ads

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χώρα μας, το 18,8% των παιδιών ηλικίας 11-15 ετών είναι υπέρβαρα. Πρόκειται, μάλιστα, για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Μάλτα (29,5%) στην Ε.Ε., τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 13,3%.
Καθημερινά καπνίζει το 39,2% των Ελλήνων άνω των 15 ετών, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης. Ακολουθούν οι Βούλγαροι με 29,1% και οι Ιρλανδοί με 29%, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 24,2%.

Τέλος, η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ε.Ε. με 2,8 ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Κύπρος με 4,3 και η Ιταλία με 5,2. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 12. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μπορεί η Ελλάδα να είναι χώρα-παραγωγός κρασιού, αλλά από το 1980 μέχρι το 2008 παρουσιάζεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Εκπαίδευση: βελτιώσεις, αλλά τα Ελληνόπουλα ακόμα κάτω από το μέσο όρο

Μπορεί οι επιδόσεις των 15χρονων Ελλήνων μαθητών στον τελευταίο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ να παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση σε βασικά γνωστικά αντικείμενα, όπως είναι τα Μαθηματικά, εν τούτοις η Ελλάδα εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στην ομάδα των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις.

Οι Έλληνες μαθητές, λοιπόν, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζουν βελτίωση στα μαθηματικά και στην κατανόηση κειμένου, που ήταν και το επίκεντρο του διαγωνισμού, και εμφανίζονται βελτιωμένοι στις φυσικές επιστήμες, αλλά οι επιδόσεις τους παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, η βαθμολογία των Ελλήνων μαθητών στην ανάγνωση και κατανόηση κειμένου είναι 483 (με μέσο όρο των 65 χωρών τους 493 βαθμούς), στις επιστήμες 470 (μ.ο. 501) και στα μαθηματικά 466 (μ.ο. 496).

Βάσει των στοιχείων αυτών, η Ελλάδα εντάσσεται στην τρίτη ομάδα των χωρών του ΟΟΣΑ με επιδόσεις κάτω από τον μέσο όρο, μαζί με χώρες όπως, μεταξύ άλλων, οι Ρωσία, Κροατία, Λιθουανία, Ντουμπάι και Λετονία.

Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκαν και πάλι η Φινλανδία, αλλά και η Κορέα. Ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία, ενώ εντυπωσιάζουν οι επιδόσεις μαθητών από τη Σαγκάη που αρίστευσαν, αν και συμμετείχαν για πρώτη φορά στο διαγωνισμό.

Ακόμη, αισθητή βελτίωση στις επιδόσεις τους παρουσίασαν μαθητές από χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, ενώ χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με την έρευνα του 2000 εμφανίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.