«Νόμιμος» πατέρας των παιδιών που έχουν γεννηθεί εκτός γάμου, είναι ο σύζυγος της μητέρας, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι ο βιολογικός πατέρας, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το νομικό καθεστώς των παιδιών που γεννήθηκαν από γονείς που δεν ήταν παντρεμένοι.

Ads

Η απόφαση ήρθε ύστερα από αγωγή άγαμου άνδρα, ο οποίος διεκδικούσε να αναγνωρίσει το παιδί το οποίο γεννήθηκε (17.9.1999) ενώ η μητέρα του ήταν παντρεμένη με άλλον. Όπως υποστήριζε, αυτός είναι ο πατέρας του παιδιού, αφού κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψής του διατηρούσε μόνιμο, διαρκή και σταθερό ερωτικό δεσμό με τη μητέρα του παιδιού.

Ο Αρειος Πάγος, όμως και το Εφετείο, έκριναν ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα για να μπορεί να ζητήσει ένας τρίτος να προσβάλει την ιδιότητα παιδιού που έχει γεννηθεί σε γάμο, πρέπει κατά τον κρίσιμο χρόνο της σύλληψης του παιδιού να έχει μόνιμη σχέση με τη μητέρα και αυτή να βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της. Όπως έκρινε το δικαστήριο μάλιστα ο περιορισμός του δικαιώματος του τρίτου προσώπου να διεκδικήσει την πατρότητα του παιδιού είναι δικαιολογημένος από την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της οικογένειας, τη στιγμή που κανένα από τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέλη δεν έχει διάθεση να ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση.