Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αντιλαμβάνονται ότι η επίδειξη δύναμης του Αντώνη Σαμαρά, η οποία αγγίζει τα όρια της αλαζονείας, πλήττει σφόδρα την εικόνα τους. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έχουν ξεπεράσει το γεγονός ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός προσπέρασε την κοινή τους έκκληση για διάλογο και έτσι την Παρασκευή επέστρεψαν τη συμβιβαστική πρόταση του Μαξίμου για την ΕΡΤ. Οι ίδιοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι και ρίχνουν στο τραπέζι σενάρια αλλαγής πρωθυπουργού της κυβέρνησης ή ακόμη και προσφυγής στις κάλπες. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσο το εννοούν. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Προσωρινό πρόγραμμα μαϊμού στην ΕΡΤ για εκτόνωση της κρίσης 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ* Ευάγγελος Βενιζέλος είπε «όχι» στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ο οποίος πρότεινε η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει άμεσα, μεταδίδοντας ντοκιμαντέρ ή εκπομπές αρχείου, έως ότου είναι όλα έτοιμα για το νέο καθεστώς της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με την ονομασία ΝΕΡΙΤ.
 
Πηγές στην Ιπποκράτους μεταφέρουν στο tvxs.gr ότι πλέον η ενδοκυβερνητική κρίση δεν αφορά απλώς την ΕΡΤ, αλλά εγείρει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας της τρικομματικής. «Πώς μπορεί να δουλέψει αυτή η κυβέρνηση; Πώς μπορεί να υπάρχει συνεργασία, όταν βλέπει κανείς τέτοιες ενέργειες;», διερωτώνται χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τη στάση του πρωθυπουργού, ο οποίος έβαλε «λουκέτο» στην ΕΡΤ μέσα σε λίγες ώρες, αγνοώντας την αντίθετη κατηγορηματική θέση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
 
«Το ποτήρι ξεχείλισε», διαμηνύουν στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ανοίγουν τα χαρτιά τους για πιθανό σχέδιο Β το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διέξοδος στην πιο σοβαρή κρίση αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας: «Ο πρωθυπουργός προέβη σε μία αντικοινοβουλευτική κίνηση, η οποία καταπάτησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έβγαλε μία αυθαίρετη απόφαση. Να πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μετά να συζητήσουμε για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
 
Τα τελευταία 24ωρα, τόσο στην Ιπποκράτους, όσο και στην Αγίου Κωνσταντίνου, δεν διστάζουν να επιβεβαιώνουν τη σαφή σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα, με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ. Σημειωτέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων κρίσιμων συνεδριάσεων και στις δύο πλευρές, τα στελέχη των δύο κομμάτων βρίσκονταν σε συστηματική επικοινωνία.
 
Μετά τη συνάντηση Κουβέλη – Σταμάτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά εισέπραξε τη δεύτερη άρνηση αναφορικά με τη συμβιβαστική πρόταση της ΝΔ, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν στο tvxs.gr ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και φτάνουν έως και την κάλπη.
 
Στη ΔΗΜΑΡ δεν επιθυμούν να «χρεωθούν» μία προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και γι’ αυτό υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση οριστικού αδιεξόδου θα πρέπει να εξεταστεί ως λύση μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με άλλον πρωθυπουργό. Κάποια blogs έχουν αναπαράγει και ονόματα τα οποία φέρεται ήδη να προκρίνει η Αγίου Κωνσταντίνου, όπως οι Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ντόρα Μπακογιάννη, αν και στη ΔΗΜΑΡ κάνουν λόγο για υπερβολές. Ωστόσο, τονίζουν ότι θα πρέπει να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα πριν από μία πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.
 
Στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη διαμηνύουν ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να αρχίσει ξανά να εκπέμπει ΚΑΝΟΝΙΚΟ πρόγραμμα και μετά να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωσή της, προσδίδουν στην κίνηση Σαμαρά χαρακτηριστικά λάθους που παραπέμπει ως μέγεθος στην πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα και κάνουν λόγο για αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό με αποδέκτη τον πρωθυπουργό.
 
«Το μπαλάκι βρίσκεται στον Σαμαρά και μόνο μία έντιμη υποχώρηση μπορεί να αποτελέσει λύση», υποστηρίζουν, χαρακτηρίζοντας χαμένη ευκαιρία για τον πρωθυπουργό το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στην προχθεσινή έκκληση Βενιζέλου και Κουβέλη για διάλογο. «Μετά από αυτό άλλωστε ακολούθησε η ριζοσπαστικοποίηση των στελεχών και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ», σχολιάζουν στην Αγίου Κωνσταντίνου.
 
*Απαντώντας σε διαρροές της ΝΔ οι οποίες μεταδόθηκαν μέσα από σχετικά δημοσιεύματα, περί νομοθετικής πρωτοβουλίας το 2011 για τη δυνατότητα κατάργησης της ΕΡΤ, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι ανέκαθεν μιλούσαν μόνο για αναδιάρθρωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, υπενθυμίζοντας ότι οι Σίμος Κεδίκογλου και Γιάννης Μιχελάκης είχαν πολεμήσει το σχέδιο Μόσιαλου για την ΕΡΤ. «Αν ήταν να την κλείσουμε, θα το είχαμε κάνει», λένε χαρακτηριστικά.