Τις αντιδράσεις «πράσινων» συνδικαλιστών καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση κατά το δύσκολο εγχείρημα της εφαρμογής οικονομικών μέτρων στις ΔΕΚΟ. Τα επίμαχα νομοσχέδια έχουν χρονικό ορίζοντα το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Ads

Οι επιχειρήσεις του Δημοσίου έρχονται άμεσα αντιμέτωπες με εξελίξεις όπως η οριζόντια μείωση αποδοχών των εργαζομένων με πλαφόν, το οποίο εκτιμάται ότι θα οριστεί περίπου στις 2.500 με 3,000 ευρώ. Επιπλέον, επιχειρείται η υπαγωγή τους σε κοινό πλαίσιο λειτουργίας, παράμετρος που συνδέεται και με τις σχεδιαζόμενες μετατάξεις προσωπικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να προσεγγίσουν όμορους συνδικαλιστές σε στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ. Τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο, έχει ήδη συναντήσει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, με κύριο ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα να αποφύγει το ενδεχόμενο παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, γεγονός που θα διακύβευε την εφαρμογή του προγράμματος.

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κάλεσε χαρακτηριστικά για «μέτρο και λογική», σημειώνοντας: «είναι γνωστό ότι και οι συνδικαλιστές, συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της λειτουργίας του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ξέρουν επίσης, ότι είναι άλλο αυτό που ονομάζουμε «κεκτημένα δικαιώματα» και άλλο είναι τα προνόμια που δημιουργούν εργαζομένους δύο και τριών ταχυτήτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ads

Ερωτηθείς αναφορικά με το πολιτικό κόστος των αλλαγών στις ΔΕΚΟ, δήλωσε: «είναι προτιμότερο να φορτωθεί το ΠΑΣΟΚ ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, από το να φορτωθεί η κοινωνία το δυσβάσταχτο κόστος, της πτώχευσης της χώρας».

Απαντώντας τις προάλλες στην ερώτηση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι τον καλούσαν να βάλει «’μαχαίρι’ στα φαινόμενα εργαζομένων στον ΟΣΕ ή στον ΟΠΑΠ με ετήσιες αποδοχές 100.000 και 120.000 ευρώ», ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναρωτήθηκε: «Με ποιο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ να πρωτοσυγκρουστώ;».

*Απεικονίζεται ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ.Καρχιμάκης