Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Mεταξύ άλλων προβλέπει ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με επιβάρυνση των ασφαλιστικών Ταμείων, ωστόσο δεν έχει αποκλεισθεί η συμμετοχή των πολιτών, ενώ στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του έκανε λόγο

Στο εξής, θα λειτουργούν απογευματινά ιατρεία στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας, αλλά και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα. Στα απογευματινά ιατρεία θα γίνονται και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ακόμη και οι πανεπιστημιακοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τους ασθενείς και να λειτουργούν το ιατρείο μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, κάτι που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία που διατηρούσαν μέχρι σήμερα και τα οποία είχαν σχέση με το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται.

Ads

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η μετατροπή του χαρακτήρα κάποιων μικρών νοσοκομείων και ρυθμίζεται το θέμα των εφημεριών, καθώς προβλέπεται μηνιαία αποζημίωση ανά νοσοκομείο. Αν απαιτούνται περισσότερες εφημερίες κατά περίπτωση θα πρέπει να τις καλύπτει το νοσοκομείο με δικά του κονδύλια.

Τα απογευματινά ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια των νοσοκομείων θα έχουν δυνατότητα να συνεργάζονται με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε περίπου 25 μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και σε πέντε-έξι πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ σιγά-σιγά θα επεκταθεί στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εκτίμησε ότι από την ολοήμερη λειτουργία τα έσοδα των νοσοκομείων θα διπλασιασθούν ή ακόμα και θα τριπλασιασθούν.

Ads

Απαγόρευση του καπνίσματος

Σχετικά με τα μέτρα για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, από 1η Σεπτεμβρίου οι καπνιστές που θα καπνίζουν σε χώρους όπου απαγορεύεται το τσιγάρο θα πληρώνουν πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις ή καταστήματα που δεν θα συμμορφωθούν στις απαγορεύσεις κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται ακόμα και το κλείσιμο του καταστήματος. Δίνεται παράταση για τα καζίνα και τα κέντρα με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ. έως τις 31 Μαΐου του 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.

«Το μνημόνιο είναι μια αναγκαιότητα»

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, υποστήριξε ότι το μνημόνιο είναι μια αναγκαιότητα. «Οι αποφάσεις ήταν δύσκολες», τόνισε και πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητες «για να προστατευθούν, σε τελευταία ανάλυση, τα βασικά δικαιώματα των πολιτών».

Τόνισε ότι «οι στόχοι που είχαμε θέσει στο πρόγραμμά μας ισχύουν στο ακέραιο», δέχθηκε, όμως, ότι μερικά από τα θέματα, όπως είναι τα μισθολογικά, αναβάλλονται προσωρινά, λόγω της μεγάλης κρίσης, την οποία ζει η χώρα.

Όπως σημείωσε, η πρώτη προϋπόθεση ήταν να διασφαλιστούν μισθοί και συντάξεις, διότι «η επιλογή δεν ήταν αν θα παρέμεναν στα ίδια επίπεδα, ή αν θα ήταν μεγαλύτερες οι συντάξεις, αλλά αν θα υπήρχαν καν συντάξεις». «Κάναμε μια υπερπροσπάθεια, αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμα να κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

«Η επόμενη βδομάδα είναι πολύ σημαντική και η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε κοινή γραμμή», επισήμανε.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Οικονομικών είχαν το απόγευμα συνάντηση με τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού, η αλλαγή του καθεστώτος της διαιτησίας και οι τρόποι διασφάλισης του 13ου και του 14ου μισθού.

Στη δημοσιότητα το ν/σ για τη δια βίου μάθηση

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις του για τη δια βίου μάθηση, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση και διαρκή επικαιροποίηση Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και αντιστοίχισή του με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Στο πλαίσιο θα εντάσσονται όλα τα πτυχία, διπλώματα και οι πιστοποιημένοι τίτλοι σπουδών που απαιτούνται για την άσκηση ενός επαγγέλματος ή μιας ειδικότητας ή εξειδίκευσης.

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Κατά το υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που ρυθμίζει τα θέματα απαλλοτριώσεων, αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες κλπ. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τονίζει ότι «η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ολοκλήρωσης του έργου Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, ενός έργου εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και συνεχίζει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση».

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει αποζημίωση ίση με το 25% της εμπορικής αξίας των ακινήτων κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι εκτάσεων, από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός, υποχρεούνται να επιτρέπουν στα ακίνητά τους την εκτέλεση εργασιών που είναι αναγκαίες για την κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αγωγού.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι είναι δυνατή η αναγκαστική απαλλοτρίωση κάθε μορφής έκτασης, μόνο εάν θεωρηθεί αναγκαία, για την εκτέλεση του έργου. Η απαλλοτρίωση επιτρέπεται μόνο υπέρ του Δημοσίου και τη σχετική δαπάνη φέρει η εταιρεία. Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες δικαιούνται να ασκήσουν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απαλλοτρίωσης.