Τον μηχανισμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των φαρμάκων παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχει στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η συνολική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων κατά το 2009 για τις φαρμακευτικές δαπάνες ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της κρατικής επιχορήγησης που έλαβαν τα ταμεία στη διάρκεια του ίδιου έτους. Όπως προκύπτει, επίσης, στην περίοδο Μαϊου – Ιουλίου 2010 και σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες της προηγούμενης χρονιάς, διαπιστώνεται μείωση της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων που φτάνει ως και το 24%.

Ειδικότερα, με το νέο σύστημα αναμένεται μείωση των σφαλμάτων στις συνταγές που, όπως αναφέρει το ΙΚΑ, σημειώνονται στο 60% των καταχωρίσεων. Παράλληλα καταργείται η ανάγκη για τον ασθενή να πραγματοποιεί πολλαπλές επισκέψεις στο γιατρό του, ενώ θα απαλλαγεί και από τη γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισης των συνταγών.

Για τους γιατρούς, εκτιμάται πως η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση ως και 100 ωρών εργασίας ετησίως κατ’ άτομο. Οι γιατροί θα μπορούν να επιλέγουν το κατά περίπτωση κατάλληλο φάρμακο μέσα από μια βάση δεδομένων. Οσον αφορά τους φαρμακοποιούς, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα σημαίνει και την άμεση οικονομική εκκαθάριση των συνταγών. Για τα ασφαλιστικά ταμεία, μόνο με την κατάργηση των χειρόγραφων συνταγών, υπολογίζεται πως θα εξοικονομήσουν 2,3 ευρώ ανά συνταγή.

Ads

Πηγή: Ελευθεροτυπία