Στους επισκέπτες του tvxs περνάει η ενημέρωση για ένα 24ωρο, καθώς οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στην απεργία κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Οι επισκέπτες, μέσω των σχολίων τους, μπορούν να αλληλοενημερώνονται για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ads

Ανάκληση των αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, είναι τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ που καλούν σε μαζική πανελλαδική 24ωρη απεργία. Η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους του Δημοσίου να μετάσχουν μαζικά στην απεργία, τονίζοντας στη σχετική της ανακοίνωση ότι «η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΕ αποφάσισαν στο όνομα της κρίσης να καταργήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και της κοινωνίας». Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό «σφαγιάζει θεμελιώδη ασφαλιστικά δικαιώματα των ήδη συνταξιούχων και των εργαζομένων», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΑΔΕΔΥ.

Η ΓΣΕΕ από την άλλη πλευρά, κάνει λόγο για στοχοποίηση και εκτέλεση των κοινωνικών δικαιωμάτων, που «γίνονται θυσία στο βωμό μιας αβέβαιης σταθερότητας της οικονομίας, αλλά μιας βέβαιης αποσταθεροποίησης του κοινωνικού ιστού». «Κυβέρνηση-τρόικα δανειστών και εργοδότες προωθούν και υλοποιούν το πιο σκληρό και άδικο πακέτο μέτρων κατά των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες μένουν πάλι στο απυρόβλητο», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες. Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία εφετών Πειραιά έχει δώσει εντολή στις αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις να τηρηθεί ο νόμος και να μην υπάρξουν ενέργειες που θα παρακωλύσουν τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων Ναυτιλίας είχαν ζητήσει τη λήψη μέτρων στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της απεργίας των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, τα οποία αναμένεται να επιχειρήσουν την παρεμπόδιση του απόπλου των πλοίων. Το Πρωτοδικείο Πειραιά κήρυξε την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων ως παράνομη, κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Ads

Απεργούν, επίσης, σήμερα και οι δημοσιογράφοι, με την ΠΟΕΣΥ να καταγγέλλει «μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που επιχειρεί να επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, την αποδόμηση ασφαλιστικών κατακτήσεων, την υπονόμευση των ΣΣΕ με την εισαγωγή ελαστικών μορφών εργασίας». Οι δημοσιογράφοι απεργούν από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης.

Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΤΑ, οι δημόσιοι και ιδιώτες γιατροί και οδοντίατροι. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλούνται από το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και οι ομοσπονδίες των εμποροβιοτεχνών. Τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις για τα αιτήματά της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δηλώνει με ψήφισμά του και το δ.σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα της ΕΣΕΕ, οι προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό εντείνουν ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου και ωθούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού και στην ανατροπή κεκτημένων πολλών δεκαετιών. «Οι αλλαγές αυτές δεν ανατρέπουν μόνο ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά πλήττουν και το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ. στο Πεδίον Άρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει καλέσει, την ίδια ώρα, και το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Συντάγματος. Στόχος της κινητοποίησης, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ είναι «να πάρουν η κυβέρνηση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι εφοπλιστές την ηχηρή, περήφανη απάντηση ότι η εργατική τάξη και ο λαός είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τα αντιδραστικά μέτρα μέχρι να τα ανατρέψουν και να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους. Να αποκρούσουμε τις απειλές και την τρομοκρατία των μηχανισμών καταστολής της εργοδοσίας και του κράτους. Να μην περάσει η συκοφάντηση και η απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος και των αγώνων του εργ-ατικού – λαϊκού κινήματος»

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ρυθμίσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Από τις 08:00 έως τις 20:00 θα κυκλοφορήσουν τα αστικά λεωφορεία και από τις 10:00 έως τις 16:00 θα λειτουργήσει ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το Μετρό. Από τις 10:00 έως τις 16:00 θα λειτουργήσει και το Τραμ, και όχι από τις 06:00 το πρωί έως τις 24:00, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό, ενώ τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 7:30 το πρωί έως τις 22:30 το βράδυ.

Δεν συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο, η Aegean ανακοίνωσε ότι λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΟΣΥΠΑ, συμμετέχοντας στην απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αναγκάζεται να ματαιώσει 28 σκέλη πτήσεων στο δίκτυο του εσωτερικού. Συγκεκριμένα ματαιώνονται όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από Αθήνα μετ’ επιστροφής, για Μύκονο, Σαντορίνη, Χίο, Ιωάννινα, Καβάλα, Μυτιλήνη καθώς και η πτήση μετ’ επιστροφής Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη. Σε ματαίωση 34 σκελών πτήσεων εσωτερικού προχώρησε και η Olympic Air. Συγκεκριμένα, ματαιώνονται οι πτήσεις από Αθήνα μετ’ επιστροφής για Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Σαντορίνη, Χίο, Καβάλα, Μύκονο, Σύρο, Ικαρία, Κύθηρα, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Μήλο, Λέρο, Νάξο και Πάρο, καθώς και οι πτήσεις Ρόδος-Κάλυμνος-Ρόδος, Κάρπαθος-Κάσος-Σητεία-Κάσος-Κάρπαθος και Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη-Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, λόγω της απεργίας, τροποποιούνται οι ώρες αναχώρησης στα ακόλουθα δρομολόγια της 29ης Ιουνίου: OA 091 Κάρπαθος-Ρόδος: Ώρα αναχώρησης 05:30 πμ και ώρα άφιξης 06:05πμ, OA 092/093 Ρόδος-Κάρπαθος-Ρόδος: Ώρα αναχώρησης 10:45πμ και ώρα άφιξης 11.20πμ. Ώρα αναχώρησης από Κάρπαθο 11:50πμ και ώρα άφιξης 12:25μμ.