Τις παραιτήσεις τους κατέθεσαν ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, αρμόδιος για τα οικονομικά του δήμου, Γιώργος Αναγνωστόπουλος και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαμερισμάτων, Φώτης Προβατάς, που είχαν ψηφίσει “παρών” σε πρόταση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, η οποία πρότεινε στους μετανάστες στο κτίριο Υπατία να αναστείλουν την απεργία πείνας τους. Η παραίτηση του κ. Προβατά ήρθε έπειτα από την αποδοχή της παραίτησης του κ. Αναγνωστόπουλου από τον κ. Καμίνη.

Ads

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τους μετανάστες, που διανύουν την 28η μέρα της απεργίας τους, διεξήχθη σε έντονους τόνους. Κατατέθηκαν δύο προτάσεις και απορρίφθηκαν και οι δύο. Η μία ήταν του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, που πρότεινε στους απεργούς πείνας να αναστείλουν την απεργία τους, με στόχο την έναρξη διαλόγου με την Πολιτεία, προτείνοντας παράλληλα την μεσολάβηση του δημάρχου και του δήμου.

Η άλλη πρόταση, την οποία κατέθεσαν οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της «Ανοιχτής Πόλης», του Γ. Αμυρά και της «Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας» ήταν να υιοθετηθεί το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με το οποίο εκφράζεται η αλληλεγγύη στους 300 απεργούς πείνας και καλείται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.

Και στα δύο ψηφίσματα η παράταξη Κακλαμάνη ψήφισε λευκό. Η παράταξη του δημάρχου Γιώργου Καμίνη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, καθώς 6 από τους δημοτικούς της συμβούλους (Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Νέλλη Παπαχελά, Ρέα Γαλανάκη, Μαρία Κουβέλη, Φώτης Προβατάς και Άννα Χατζηγιαννάκη) ψήφισαν παρών και η πρόταση απορρίφθηκε με μια ψήφο διαφορά.

Ads

Ο κ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε κατόπιν ότι θέτει την θέση του στη διάθεση του δημάρχου, επισημαίνοντας ότι «ψήφισα με βάση την συνείδησή μου και την αίσθηση πολιτικής ευθύνης».

«Το ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο να αγνοεί τους απεργούς πείνας φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι η δημοτική πλειοψηφία στην Αθήνα αρνήθηκε να βάλει πλάτη στη κυβερνητική πολιτική του ρατσισμού και της κυνικής αδιαφορίας για τις ζωές των απεργών στην Υπατία και τα Προπύλαια. Υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι που δεν ακολούθησαν τον Γ.Καμίνη στην αντιπαράθεση με τους απεργούς πείνας ζητώντας την αναστολή του αγώνα για χάρη διαλόγου με τη κυβέρνηση. Η απόρριψη της πρότασης Γ.Καμίνη είναι αποτέλεσμα της διευρυνόμενης συμπαράστασης στους αγώνες των μεταναστών και των προσφύγων απέναντι σε μια κυβέρνηση που φτιάχνει φράχτες και συκοφαντεί το κίνημα αλληλεγγύης», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ένας από τους απεργούς πείνας, ο Ρασίντ Ραφίκ, πριν από την έναρξη της συζήτησης, απευθυνόμενος προς τους δημοτικούς συμβούλους, ζήτησε τη συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου στον αγώνα τους, τονίζοντας ότι «ο αγώνας των απεργών πείνας έχει φθάσει σε οριακό σημείο όσον αφορά στην υγεία τους».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο κτίριο Υπατία, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισαν την ανάγκη να δοθεί άμεση λύση από την κυβέρνηση στο θέμα των μεταναστών απεργών πείνας. Η κατάσταση της υγείας των μεταναστών βρίσκεται σε οριακό σημείο- ήδη έξι άτομα από τους απεργούς της Αθήνας, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά αλληλέγγυοι προς τους απεργούς πείνας.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Αττικής. Από το Δήμο Αθηναίων μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, η Ελένη Πορτάλιου, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της περιφέρειας Αττικής, Αλέκος Αλαβάνος, Κώστας Διάκος, Άγγελος Χάγιος, Δημήτρης Τσουκαλάς κα. Επίσης οι Δήμαρχοι Ελληνικού- Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, ο Πέτρος Φιλίππου Δήμαρχος Σαρωνικού και εκπρόσωποι πολλών δήμων από ολόκληρη την Αττική.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την κινητοποίηση των μεταναστών, που διεκδικούν την νομιμοποίησή τους έπειτα από πολυετή διαβίωση στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, είχε προγραμματιστεί για τις 20:00 στο άγαλμα Βενιζέλου (σε περίπτωση βροχής στο Πολυτεχνείο) συναυλία αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των: Ευγένιος Δερμιτάσογλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Φώτης Θεοδωρίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Παναγιώτης Καραδημήτρης, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Λεκόπουλος, συγκρότημα Λουδίας, Γιάννης Μήτσης, Μαρία Παπανικολάου, Κώστας Πρατσινάκης και Υπόγεια Ρεύματα. Και το παλιό τελωνείο Βόλου, είχε προγραμματιστεί για τις 19:00 συναυλία αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή των Ντίνου Σαδίκη, Μαρίας Θωΐδου, Μουσικών Συνόλων Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Renovatio, Λάμιας Μπεντίουι, Πάρη Μιχαλόπουλου και της Ρεμπέτικης Κομπανίας.

Την Τρίτη, άνθρωποι της γνώσης, της έρευνας και της πνευματικής δημιουργίας, στις 12:00 το μεσημέρι θα παραβρίσκονται στο κτίριο της Υπατίας προκειμένου να καταθέσουν έμπρακτα και δημόσια την αλληλεγγύη τους στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας.