Στην επιστολή του κ. Φορτσάκη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο καθηγητής καταγγέλλει τον αποκλεισμό του από τις συνεδριάσεις της επιτροπής και προσπάθειες περιορισμού του έργου της σε κτιριακό και λοιπό τεχνικό έλεγχο. Όπως αναφέρει, από τον Οκτώβριο του 2008 κλήθηκε να συμμετάσχει μόνο σε μια άτυπη συνεδρίαση, στις 14 Ιουλίου, παρόλο που η Επιτροπή συνεδρίασε άτυπα πολλές φορές. Όταν εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη νομιμότητα των διατάξεων που αφορούν στα κριτήρια για τα κολέγια, η άποψή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Τέλος, πληροφορήθηκε ότι η θέση του προτάθηκε από την Επιτροπή σε άλλους συναδέλφους του, χωρίς να έχει ζητηθεί η παραίτησή του και χωρίς να την έχει υποβάλει ο ίδιος.

Ads

Ο κ. Φορτσάκης σημειώνει ότι οι θέσεις του «δεν απορρέουν από πρόθεση ή διάθεση ιδεοπολιτικής αντιπαράθεσης» με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε όμως ότι το υπουργείο Παιδείας «δεν επιτρέπεται να απεκδυθεί την εξουσία αλλά και την υποχρέωσή του να διασφαλίζει στους διδασκόμενους την ελάχιστη απαιτούμενη ποιότητα σπουδών». Η παραίτηση Φορτσάκη έρχεται σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για το υπουργείο, το οποίο πρέπει να ολοκληρώσει τον έλεγχο για να δοθούν οι άδειες λειτουργίας των 33 κολεγίων μέχρι την 31η Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, η ΠΟΣΔΕΠ ζητά από τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει τις διατάξεις που αφορούν τα κολέγια και προειδοποιεί για κινητοποιήσεις των ΑΕΙ το φθινόπωρο. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει πως η αδειοδότηση των «ιδιωτικών, καθαρώς κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» θα δοθεί από επιτροπή που απαρτίζεται από ανθρώπους της παραπαιδείας και των υπουργικών κύκλων. Χαρακτηρίζει «ιλαροτραγωδία» τη διαδικασία ελέγχου και εντοπίζει στο σχετικό νόμο στοιχεία «αντισυνταγματικότητας, εξάρτησης και υποτέλειας». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η παρουσία των ελάχιστων πανεπιστημιακών στην Επιτροπή είχε δημιουργήσει σοβαρότατα εμπόδια στην υλοποίηση των εντολών του υπουργού και της κυβέρνησης για άμεση και χωρίς προσχήματα χορήγηση αδειών λειτουργίας με εικονικούς ελέγχους, πράγμα που είχε οδηγήσει στην περιθωριοποίησή τους και στον εξαναγκασμό σε παραίτησή τους, όπως παραστατικότητα δείχνει η επιστολή Φορτσάκη».