Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της εισήγησής του στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό κύκλωμα», ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Χρ. Κουμπής, ολοκλήρωσε την Παρασκευή, προτείνοντας την αθώωση των περισσότερων κατηγορουμένων για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων.

Ads

Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Χρ. Κουμπής, φαίνεται ότι πείστηκε για την ενοχή μόνο για επιμέρους αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται – κατά το κατηγορητήριο- στον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, στον δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου, στον εισαγγελέα Νίκο Αθανασόπουλο και στις πρωτοδίκες Παναγιώτα Τσέβη και Αννα Κοροβέση.

Σε ό, τι αφορά τον αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος μόνο για συνδρομή σε μία πράξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για συνδρομή σε απάτη και για τέσσερις περιπτώσεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, προτείνοντας την αθωώσή του από όλες τις άλλες κατηγορίες. Για τον δικηγόρο Σ. Κεχαγιόγλου ζήτησε την ενοχή του για μία περίπτωση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χωρίς την επιβαρυντική περίσταση ότι τελούσε την πράξη «κατ΄ επάγγελμα», ενώ για τον εισαγγελέα και τις δύο δικαστικές λειτουργούς εισηγήθηκε ενοχή μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Αντίθετα, ο εισαγγελέας πρότεινε την πλήρη αθώωση από όλες τις άλλες κατηγορίες κατά του αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη και του δικηγόρου Σ. Κεχαγιόγλου αποδεχόμενος την ενοχή μόνο για τις παραπάνω επιμέρους αξιόποινες πράξεις.

Απαλλαγή απ’ όλες τις κατηγορίες ζήτησε για τους δικηγόρους Γ. Νικολακόπουλο, Νικ. Εμμανουηλίδη, Μαρία Βραχά, Σταυρούλα Ψύρρα, Ιωάννα Κοσυβάκη, Μαρία Σφέτσου, δικαστικούς Γερ. Διονυσάτο, Αν. Σάββα, τους δικαστικούς υπαλλήλους Αθηνά Καλαμαρά, Αν. Καρατζά και την αστρολόγο Ευαγγελία Μολφέτα. Για τον φυγόδικο γιατρό Εμμ. Νιώτη, υποστήριξε ότι έχει παύσει η σε βάρος του ποινική δίωξη για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, λόγω παραγραφής.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν στοιχειοθετείται ούτε το αδίκημα της συμμορίας που αποδίδεται κατά το κατηγορητήριο στη φυγόδικη Αντωνία Ηλία και σε πέντε ακόμη άτομα. «Απ’ όλη την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι συμφώνησαν μεταξύ τους στην τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων. Η συμπτωματική και από κοινού ενέργειά τους στις υποθέσεις που κρίθηκαν ενώπιον του παρόντος δικαστηρίου δεν θεωρώ ότι είναι αποτέλεσμα συμφωνίας και θεωρώ ότι η πράξη δεν έχει τελεστεί» ανέλυσε το σκεπτικό του ο εισαγγελέας.