Τις παραιτήσεις του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Θ. Α.Ε., Ι. Κωνσταντίνου και του εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου και αναπληρωτή διευθυντή, Κ. Μαυράκη, ζήτησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ads

«Η αδυναμία ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ τους έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και εμφανώς πλέον αρνητικά αποτελέσματα στην εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας. Σήμερα όλα τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι απολύτως προσηλωμένα στο έργο τους, αντί να αναλώνονται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις προσωπικού χαρακτήρα με επίκληση στοιχείων αδιαφανούς λειτουργίας. Για τους λόγους αυτούς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ως έχουσα την ευθύνη της εποπτείας της ΔΕΘ Α.Ε., ζήτησε τις παραιτήσεις των προαναφερομένων στελεχών της εταιρείας», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η αντιπαράθεση των δύο στελεχών της ΔΕΘ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, με επίκεντρο τις αρμοδιότητές τους, αλλά και το ζήτημα της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, οι κ.κ. Κωνσταντίνου και Μαυράκης είχαν φτάσει σε σημείο να συνομιλούν μέσω ανταλλαγής εμπιστευτικών επιστολών, με τον δεύτερο να διαμηνύει ότι δεν υπήρχε θέμα προσωπικής κόντρας μεταξύ τους, αλλά μόνο ζήτημα διαφωνίας για τη μετεγκατάσταση.

Ο κ. Μαυράκης δήλωσε εξαρχής υπέρ της μετεγκατάστασης του νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, στη βάση και απόφασης που είχε ληφθεί, κατόπιν γνωμοδότησης «επιτροπής σοφών», ενώ ο κ. Κωνσταντίνου, εμμέσως πλην σαφώς, δεν απέκλειε εναλλακτική χωροθέτηση («Πιστεύω ότι είναι εφικτό, εντός του χρονοδιαγράμματος της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχουμε ήδη, να υπάρξει δεύτερη ώριμη πρόταση από οποιοδήποτε φορέα της πόλης», δήλωσε προ ημερών).

Ads

Το θέμα της χωροθέτησης άνοιξε ξανά τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, πρότεινε την περιοχή των Λαχανόκηπων ως αντίπαλο δέος στο οικόπεδο του ΤΕΙ Σίνδου.

Ακολούθως, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν απορρίπτει ασυζητητί καμία πρόταση χωροθέτησης, υπό την προϋπόθεση συναίνεσης, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΘ και νυν πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μπακατσέλος, τάχθηκε υπέρ της παραμονής του εκθεσιακού κέντρου στο υφιστάμενο οικόπεδο της εταιρίας, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Χθες, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μαυράκης, κατήγγειλε ότι ο εν εξελίξει διαγωνισμός της ΔΕΘ ΑΕ για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου «συνιστά πολυτελή σπατάλη, όσο θολώνει το τοπίο για τη χωροθέτηση του νέου εκθεσιακού κέντρου». Σχολιάζοντας την αμφισβήτηση που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες για την τοποθεσία χωροθέτησης του εκθεσιακού κέντρου, τόνισε πως αυτή οδηγεί αυτόματα στην ακύρωση του διαγωνισμού, εφόσον υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν υπάρχουσες μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν.

«Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός σχεδιάστηκε και προκηρύχτηκε έχοντας μια σταθερά: τη Σίνδο», σημείωσε ο κ. Μαυράκης.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κωνσταντίνου, μετά το αίτημα παραίτησής του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προσπάθειές του για διαφάνεια και αξιοκρατία στους κόλπους της ΔΕΘ ΑΕ «υποσκάφτηκαν συστηματικά από συγκεκριμένη μερίδα του διοικητικού συμβουλίου της».

Σε ανακοίνωσή του, ο Γιάννης Κωνσταντίνου σημειώνει: «μου αποδίδεται δημόσια προσωπική αντιπαράθεση με στέλεχος της διοίκησης αντί της προσήλωσης στο έργο που μου ανατέθηκε. Από ό,τι φαίνεται έτσι εκλήφθηκε η συστηματική ενυπόγραφη και τεκμηριωμένη ενημέρωσή μου προς την πολιτική ηγεσία και μόνο για τις εστίες διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας που εντόπισα στο εσωτερικό της εταιρίας”, υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντίνου και προσθέτει ότι μοναδικό του μέλημα ήταν η συμπόρευση της ΔΕΘ με τις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας εποχής για τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συστηματικού διαλόγου με τη νέα δημοτική αρχή, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και, ιδίως, με τους φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας. Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Κωνσταντίνου θα δώσει συνέντευξη Τύπου “για καθετί που σχετίζεται με τις διοικητικές εξελίξεις στη ΔΕΘ».