Να παρέμβει στην τρόικα για το εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνεται στην Ελλάδα αποφάσισε το ανώτατο ειδικό κλιμάκιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Ι.L.Ο), που βρέθηκε από σήμερα στην Ελλάδα.

Ads

 
Το κλιμάκιο, με επικεφαλής τον κ. Guy Ryder εκτελεστικό διευθυντή Κανόνων και θεμελιωδών Aρχών και Δικαιωμάτων στην Εργασία, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, το οποίο παρουσίασε τα επιχειρήματα της Συνομοσπονδίας σχετικά με τη θέση της ότι «η εφαρμογή των άδικων και αντικοινωνικών μέτρων του μνημονίου έχει οδηγήσει σε παραβίαση σειράς διεθνών συμβάσεων που έχει επικυρώσει η Ελλάδα».
 
Μετά τη συνάντησή του με το κλιμάκιο του ILO, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε πως «το Διεθνές Γραφείο Εργασίας μετά την καταγγελία της ΓΣΕΕ και την προσφυγή της, ήταν καταπέλτης ως προς το πόρισμά του. Το κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα είναι σε υψηλότατο επίπεδο και ελέγχει την ελληνική Κυβέρνηση και την τρόικα, για παραβίαση διεθνών συμβάσεων εργασίας, τόσο στον τομέα της αμοιβής, όσο και στον τομέα των όρων εργασίας».
 
Η παρέμβαση αυτή, η οποία θα γίνει και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, «μπορεί να αποκαλύψει, την τεράστια αποδυνάμωση, από αποσυντονισμό μέχρι διάλυση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και των αποτελεσμάτων που αποτελούν την καρδιά του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, αυτού που χρόνια, οικοδομήθηκε με αίμα και αγώνες στην Ευρώπη».

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας
 
Το κλιμάκιο του ILO συναντήθηκε σήμερα και με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στις συνθήκες εργασίας και την ιδιαίτερη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, εξέφρασαν κατά τη συνάντηση έντονο ενδιαφέρον για το εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν σε τεχνικό επίπεδο για όποια ζητήματα αφορούν στο εργασιακό περιβάλλον.

Ads

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης, είπε στους εκπροσώπους του ILO ότι θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμη την συμβολή του οργανισμού στο επίπεδο αυτό, αλλά και στις αναλογιστικές μελέτες που εκπονήθηκαν με τη συνεργασία του ILO και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.