Παρατείνεται ως τις 15/1/2010 η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2010, η οποία κανονικά έληγε στις 31/12/2009. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «λάθος» τη ρύθμιση των τελών κυκλοφορίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της, από το 2011, μη αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο οι αλλαγές να έχουν αναδρομική ισχύ.

Ads

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανεπαρκή χρόνο διαβούλευσης για να εντοπιστούν οι κατηγορίες πολιτών που αδικούνται και να διορθωθούν τα λάθη. «Όλη αυτή η διαδικασία διόρθωσης θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση ακούει τους πολίτες», πρόσθεσε.

Παρατείνεται, επίσης έως τις 15/1/2010, και η προθεσμία για όσους επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Όσον αφορά τις φωνές που κάνουν λόγο για «τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας», με ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι τα σημερινά τέλη προκύπτουν από το συνδυασμό της «ρύθμισης Σουφλιά», η οποία διαφοροποιούσε τα τέλη με βάση τον κυβισμό και την παλαιότητα των οχημάτων, αλλά και επιπρόσθετα του ειδικού τέλους στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που επέβαλλε η ΝΔ.

Ads

Το υπουργείο υποστηρίζει επίσης ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας αποτελεί προσπάθεια για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών οχημάτων μικρού και μεσαίου κυβισμού. Διευκρινίζει, όμως, πως ένεκα του ότι σε κάποιες κατηγορίες, η επιβάρυνση είναι σημαντική, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ώστε να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Στο μεταξύ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 400.000 φορολογούμενους που προτίμησαν να καταθέσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους, ώστε να μην χρειαστεί να καταβάλουν τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για το 2010.

Ερώτηση Π. Λαφαζάνη για τα νέα τέλη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε τα νέα τέλη κυκλοφορίας ως ένα «εισπρακτικό μέτρο πρωτοφανούς κοινωνικής αγριότητας», προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο το γεγονός ότι «βαφτίζονται» ως φιλοπεριβαλλοντικά.

Ο κ. Λαφαζάνης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, ζητώντας να πληροφορηθεί αν:

«Προβληματίζονται από το θλιβερό θέαμα των συμπολιτών μας, κατά κανόνα των πλέον φτωχών, που συνωστίζονται σε «ουρές» και ταλαιπωρούνται στις κατά τόπους εφορίες προς γραφειοκρατική συλλογή και κατάθεση δικαιολογητικών για την επιστροφή των πινακίδων παλαιών αυτοκινήτων τους, προκειμένου να γλιτώσουν τα τέλη φωτιά»

«Προτίθενται να επανεξετάσουν και να ακυρώσουν τις υπέρογκες έως και 110% αυξήσεις που έχουν αυθαίρετα και πέραν πάσης λογικής επιβάλει για τα παλαιότερα (πρώτης κυκλοφορίας πριν την 01/01/2005) αυτοκίνητα και πρώτα από όλα για εκείνα που οι κάτοχοί τους έχουν μικρά εισοδήματα; Είναι δυνατόν να υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι ό,τι λαμβάνουν με το ένα χέρι ως Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης το αποδίδουν με το άλλο για τέλη κυκλοφορίας του παλαιού μικρού κυβισμού αυτοκινήτου τους»

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά να κατατεθούν στη Βουλή στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που ζήτησε να καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους και τον αριθμό των σχετικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, μαζί με την πρόβλεψη για το τελικό ύψος τους, καθώς και τον αριθμό των κατόχων παλαιών αυτοκινήτων που δεν έχουν καταβάλλει τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας και τις σχετικές προβλέψεις για την τελική εξέλιξη του.