Το θέμα της ασφάλειας των ταχυμεταφορών τέθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στον απόηχο του μπαράζ αποστολής παγιδευμένων δεμάτων από την Ελλάδα.

Ads

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ενημέρωσε ότι συμφώνησε με δέσμη προτάσεων του Γερμανού ομολόγου του, για την ενίσχυση των ελέγχων στα αεροδρόμια, τόσο των εμπορευματικών μεταφορών όσο και των αερομεταφορών. Όπως τόνισε, η Ελλάδα θα επιδιώξει να επεξεργαστεί το συντομότερο ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο «ελπίζουμε να είναι έτοιμο σε ένα μήνα και σε αυτή την κατεύθυνση θα επιδιωχθεί μια κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου Μεταφορών προκειμένου να ληφθούν από κοινού αποφάσεις».

«Και επιπλέον επειδή το θέμα είναι εξαιρετικής σημασίας για όλο τον κόσμο θα επιδιωχθεί η συζήτηση και η συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που και εκείνες ενδιαφέρονται σε αυτή την κατεύθυνση» υποστήριξε και υπενθύμισε πως η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε οργάνωση διεθνούς τρομοκρατίας. Παραδέχτηκε πάντως πως το ζήτημα ανέδειξε κενό ασφαλείας στις ταχυμεταφορές.

Όμως η δραστηριότητα αυτή, με τις συγκεκριμένες επιστολές βόμβες τις οποίες έστειλαν, ανέδειξαν εκ των πραγμάτων ένα κενό ασφάλειας στις ταχυμεταφορές, τόνισε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση και αστυνομία έχουν διατάξει αυστηρότατους ελέγχους στις εταιρείες ταχυμεταφορών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη και «το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ διαθέτουν τα μέσα, δεν πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας είτε για λόγους χαλάρωσης του συστήματος είτε διότι το προσωπικό τους δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένο».

Ads