«Χρειάζεται ένας τέταρτος δρόμος για την παγκοσμιοποίηση», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Christian Science Monitor» όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει «τρίτος δρόμος» μεταξύ της άποψης που υποστηρίζει πως «η παγκοσμιοποίηση βοηθάει στην ανάπτυξη» και της άποψης που υποστηρίζει πως «η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί ανισότητες».

Ads

«Ο τρίτος δρόμος επιχειρήθηκε την δεκαετία του 1990 και εξέφραζε την άποψη ότι η αγορές έχουν δίκιο. Χρειάζεται ένας τέταρτος δρόμος που θα διασφαλίζει ότι οι αγορές θα μπορούν να καινοτομούν και να αναπτύσσονται, χωρίς όμως η δημοκρατία να υποτάσσεται σε αυτές», απάντησε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «αυτός ο δρόμος βασίζεται σε υπεύθυνους, δημοκρατικούς θεσμούς, που βάζουν την παγκόσμια αλληλεγγύη πάνω από τα εθνικά συμφέροντα». «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα υπηρετούν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και όχι των χρηματοοικονομικών αγορών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Στόχος μας δε θα πρέπει να είναι να ισορροπούμε μεταξύ δύο άκρων αλλά μάλλον να ωθήσουμε την παγκόσμια οικονομία προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για αυτήν την κρίση δε θα πληρώσουν το ύψιστο τίμημα», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ads

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα «κακοδιαχείρισης πολλών ετών, με αλόγιστες κυβερνητικές σπατάλες και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα». «Οι περικοπές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να θωρακίσουμε την παγκόσμια οικονομία. Χρειαζόμαστε μέτρα για να τονωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας» πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι «τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα εξαρτηθεί από την συνθήκες της αγοράς και την πρόοδο στο εσωτερικό της χώρας»

Ερωτηθείς σχετικά με την σοσιαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Δεν εγκαταλείψαμε το σοσιαλιστικό μας πρόγραμμα”, σημειώνοντας ότι οι μειώσεις στους μισθούς μπορεί να είναι επώδυνες αλλά η εναλλακτική λύση θα ήταν η πτώχευση, η οποία “θα είχε πονέσει ακόμη περισσότερο».