«Το νέο αμυντικό δόγμα προσπαθεί να αλλάξει τις δομές και τον προσανατολισμό της Συμμαχίας, μέσα από την παραδοχή ότι τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά από εκείνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρεόυ από τη Λισαβόνα, σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ads

«Διαμορφώνεται μια νέα βάση τόσο σε ότι αφορά στις σχέσεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας, καθώς και τις σχέσεις της με άλλους εταίρους όπως η Ρωσία και με τους Διεθνείς Οργανισμούς», σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις». Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, δήλωσε ότι «η γειτονική χώρα υπέγραψε το κείμενο χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία».

Ο Γιώργος Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα θετική την έναρξη της συνεργασίας τους». «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η αντιπυραυλική ασπίδα στην οποία συμμετέχει, πλέον, και η Ρωσία, δεν σημαίνει αντιπαλότητα αλλά συνεργασία», τόνισε.

Σχετικά με το Αφγανιστάν ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «η συζήτηση που έγινε είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων».

Ads

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση της δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσουν συζητήσεις με θέμα τις νατοϊκές βάσεις, τα στρατηγεία, τις έδρες κλπ.

Στη Σύνοδο Κορυφής μετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.