Τη στήριξή της Ελλάδας στις προσπάθειες της Παλαιστινιακής αρχής για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ads

Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «άριστες διμερείς σχέσεις» και χαρακτήρισε «ζωτικό» το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου βιώσιμου και ενιαίου Παλαιστινιακού κράτος. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί η συνομιλίες λόγω του ισραηλινού εποικισμού, αλλά και την ελπίδα του για εξεύρεση λύσης.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην λύση του Μεσανατολικού προβλήματος», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου,σημειώνοντας ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους θα διασφάλιζε και τους παλαιστίνιους αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.

«Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε καλούς φίλους», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Η Ελλάδα θα βγει ισχυρή από αυτή την κατάσταση», υποστήριξε.

Ads

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Η «διπλωματία των καταστροφών είναι μια καλή ευκαιρία για να αναπτύξουμε την ειρηνική συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς», συμφώνησαν οι Παπούλιας και Αμπάς.

«Από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, θα πάμε στην αντιμετώπιση των συμφορών του εξτρεμισμού, με τελικό στόχο την επίτευξη της ειρήνης», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Στο γεύμα μεταξύ του Κάρολου Παπούλια και Μαχμουντα Αμπάς βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτας, ο οποίος υποστήριξε την θέση του Αμπάς και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ενθαρρύνει έμπρακτα προς αυτή την κατεύθυνση με τη σύσταση μιας περιφερειακής δύναμης φυσικών καταστροφών ιδιαίτερα κατάσβεσης πυρκαγιών». Μάλιστα, αναφέρθηκε και «στο εξαιρετικό παράδειγμα από πλευράς του Προέδρου Αμπάς να στείλει αμέσως βοήθεια στο Ισραήλ», το οποίο χαρακτήρισε «καλή ευκαιρία να δούμε πού μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ο Μαχμούντ Αμπάς υποστήριξε ότι «μετά τις πυρκαγιές, η συνέχεια της ευκαιρίας θα δοθεί με το νερό, το οποίο είναι ένα κοινό αγαθό και μάλιστα εν ανεπαρκεία, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» και όπως ανακοίνωσε «η Παλαιστινιακή Αρχή προτίθεται να δημιουργήσει σταθμούς αφαλάτωσης με τη συνεργασία Ισραήλ, Ιορδανίας και Αιγύπτου».

«Μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα σβήσουμε και τη δίψα για νερό», τόνισε, σημειώνοντας ότι «το Ισραήλ διαθέτει πολύ υψηλή τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα». «Θέλουμε να συνεργαστούμε περισσότερο, γιατί το νερό και το ρεύμα είναι για όλους μας», πρόσθεσε, καλώντας και άλλες χώρες της Μεσογείου να βοηθήσουν.