Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε πιθανότατα στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιοδικό Stern, σύμφωνα με προδημοσίευση της συνέντευξης στο πρακτορείο Reuters.

Ads

“Η αναδιάρθρωση θα οδηγούσε πιθανότατα σε κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δανειακής στήριξης που παρέχεται στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα υπάρξει όφελος από τη διαδικασία αυτή και για τους Γερμανούς φορολογουμένους, τους οποίους διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι θα λάβουν τα χρήματά τους πίσω και με τόκο.

Οι αγορές τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά, παρατήρησε ο Γ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πραγματική τρομοκρατία από τις αγορές».

Ότμαρ Ίσινγκ: Επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ads

Την ίδια ώρα, ωστόσο, την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης χρέους που διανύει επισήμανε το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ότμαρ Ίσινγκ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Ο κ. Ίσινγκ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι μόλις ξεπεραστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της με «κούρεμα» ή επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων της. «Δεν μπορεί [η Ελλάδα] να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο μέλλον της ευρωζώνης, ο κ. Ίσινγκ διατύπωσε την πεποίθηση ότι η νομισματική ένωση θα επιβιώσει, ωστόσο, το θέμα είναι τι είδους ένωση θα είναι αυτή. «Εάν όλοι επωμίζονται τις συνέπειες των πράξεων των υπολοίπων, ακόμη σε περιπτώσεις άσκησης κακών πολιτικών, θα είναι ολοένα πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να υπερασπίζεται στη σταθερότητα του ευρώ», τόνισε.

Τέλος, ο πρώην κορυφαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται η ευρωζώνη είναι πολιτική ενότητα προκειμένου να εφαρμόσει μηχανισμούς που θα αναγκάσουν τα κράτη μέλη να ακολουθούν βιώσιμες οικονομικές πρακτικές.