Όσους εξελέγησαν συνεχάρη ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι κοντά τους «χωρίς κομματικές διακρίσεις». «Η ΝΔ βγαίνει ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Το ισχυρότερο μήνυμα των σημερινών αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η αγανάκτηση, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι ανηφορική».

Ads

Στο μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση και του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως «πέρυσι ξεκινήσαμε τις μεγάλες ανατροπές παντού, κάναμε θυσίες που ήταν αναγκαίες για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και επειδή η προσπάθεια άρχισε να πιάνει τόπο, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στις μεγάλες αλλαγές τη χρονιά που έρχεται».

Εκτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε πως «σήμερα οι πολίτες ζήτησαν της συνέχιση της πορείας μας, απέρριψαν τις σειρήνες αποσταθεροποίησης. Έχουμε μπροστά μας μια καθαρή τριετία».

Με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο υπερβαίνει το 37%, ποσοστό πρωτοφανές για την ελληνική εκλογική ιστορία, σημείωσε πως «σε όσους συμμετείχαν και σε όσους απείχαν κάνω και πάλι κάλεσμα συμμετοχής να κάνουμε όλοι μαζί την αλλαγή». «Το μήνυμα της κάλπης είναι σαφές: Σοβαρευθείτε!», υπογράμμισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ads

Αμέσως μετά το μήνυμά του, ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στο εκλογικό κέντρο του Γιώργου Καμίνη στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Η ΝΔ βγαίνει ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και επισήμανε ότι ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών επικύρωσε τα πολιτικά συμπεράσματα του α’ γύρου.

Σχετικά με την αποχή, σημείωσε ότι «έδειξε ότι το εκλογικό σώμα απορρίπτει τα σημερινά αδιέξοδα και στέλνει αυστηρό μήνυμα σε όλους», επισημαίνοντας ότι «και όσοι ψήφισαν και όσοι δεν ψήφισαν ζήτησαν και σήμερα αλλαγή πορείας».

«Εμείς το μήνυμα το πήραμε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Με τις προτάσεις και τις θέσεις μας θέλουμε να δώσουμε ελπίδες στον λαό. Και εκείνοι που ψήφισαν και εκείνοι που δεν ψήφισαν, ζήτησαν αλλαγή πορείας, γιατί η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί σε ασφυξία την κοινωνία και σε απόγνωση την κοινωνία».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι από αύριο η ΝΔ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να ανατραπούν τα αδιέξοδα και να ανοίξει για τον λαό μας, ο δρόμος της ελπίδας.

Νωρίτερα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε πως «ο δεύτερος γύρος έκανε πιο ισχυρό, ευρύτερο και βαθύτερο το μήνυμα του πρώτου: την έκφραση αγανάκτησης και δυσαρκέσκειας τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τη ΝΔ».

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε πως το ΚΚΕ το απασχολεί η συζήτηση που γίνεται για τη διευρυμένη αποχή και πρόσθεσε: «Είναι υποκρισία για όσους κλαίνε για την αποχή. Ποιοι έστειλαν τον κόσμο σπίτι τους; Ποιοι έχουν καλλιεργήσει στο λαό ότι πέρα από το μονόδρομο της ΕΕ δεν υπάρχει τίποτα άλλο»;

«Δυναμώνει το ρεύμα αγανάκτησης και δυσαρέσκειας», τόνισε και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ είναι έτοιμο να συναντηθεί και με αυτούς που κάνουν αποχή για να συγκροτηθεί ένα ρεύμα πάλης.

Τέλος, έκανε λόγο για «νέα αδυσώπητα μέτρα», υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να μπορέσουμε να ματαιώσουμε κάποια από αυτά».

«Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι ανηφορική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι το μνημόνιο θα φέρει νέα μέτρα.

Η αδυναμία της κυβέρνησης και η επιλογή της να μετατρέψει τις ανασφάλειές της σε διλήμματα δημιουργούν συνθήκες που αποσταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα, τόνισε σε δηλώσεις του με αφορμή τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τέλος, εκτίμησε πως «μπαίνουμε σε νέα μεταβατική πολιτική περίοδο που έχει στο βάθος της εκλογές.

Το μήνυμα της κάλπης από τον ελληνικό λαό προς τους πολιτικούς ήταν «σοβαρευτείτε», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι κατάλαβε το μήνυμα και άφησε μια χαραμάδα, ενώ χαρακτήρισε «εικονική πραγματικότητα» τα περί ολικής επαναφοράς της που λέει η ΝΔ.

«Μετά από 25 χρόνια, ένα τέταρτο του αιώνα, η παράταξη χάνει την Αθήνα και πιθανότατα την συμπρωτεύουσα», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και υποστήριξε ότι εκεί που προηγούνται οι υποψήφιοι της ΝΔ είναι με τις ψήφους του ΛΑΟΣ. «Η αλαζονεία είναι περιττή. Ας το καταλάβουν κάποιοι. Χρειάζεται σοβαρότητα και περισσότερος διάλογος», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι οι επιλογές του στην Πελοπόννησο και την Αττική δεν ήταν σωστές.