Σε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης τις πρώτες 100 της ημέρες προχώρησε από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τόνισε ότι το 2010 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών και είπε χαρακτηριστικά: «Tο 2010 θα κάνουμε ορθοπεταλιά». Ακόμα, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτικών συντακτών στήριξε τον Γ. Παπακωνσταντίνου, έστειλε μήνυμα σε υπουργούς και κοινοβουλευτική ομάδα για τις διαφωνίες, χαρακτήρισε «ακροδεξιά» τη θέση της ΝΔ για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο Εξεταστικής για τα στατιστικά – μαϊμού.

Ads

Παπανδρέου: «Το 2010 θα κάνουμε ορθοπεταλιά»

«Εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη να βγούμε από την πρωτοφανή οικονομική κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι το 2010 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών, με το νέο φορολογικό σύστημα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος και με τομές στο πολιτικό σύστημα, τόσο με την νέα αρχιτεκτονική των δήμων, όσο και με τον εκλογικό νόμο. «Tο 2010 θα κάνουμε ορθοπεταλιά, μιας και με έχετε ταυτίσει με το ποδήλατα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτή τη φορά δεν θα πέσουμε, έχουμε μάθει».

Μιλώντας για το μέλλον, ο Γ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν «ή τώρα ή ποτέ». «Η δική μας αταλάντευτη απάντηση είναι τώρα», υπογράμμισε. Τόνισε ότι το χρέος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο, αλλά ότι το έλλειμμα δεν είναι από μόνο του πρόβλημα, αλλά είναι σύμπτωμα βαθύτερων προβλημάτων. Eπανέλαβε την θέση του ότι η ρίζα των ελληνικών προβλημάτων βρίσκεται, τελικά, στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, διατύπωσε την ενόχλησή του από τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας, πρόσθεσε, όμως, ότι «μόνοι μας δώσαμε τις αφορμές, τώρα εμείς πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε σε βιώσιμη πορεία». «Η Ελλάδα δε χρειάζεται μερεμέτια αλλά τόλμη, αποφασιστικότητα και μεγάλες αλλαγές» είπε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε ότι όλοι «σήκωσαν τα μανίκια από την πρώτη στιγμή» και ήδη υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις ενώ αναγνώρισε και λάθη στις πρώτες 100 μέρες. «Θα ήταν εύκολο να μεταφέρουμε τις ευθύνες σε τρίτους, αλλά είναι ώρα να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Είναι αστείο να πούμε ότι σε 100 μέρες λύσαμε τα προβλήματα της χώρας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μόνο όταν δεν κινείσαι δεν κάνεις λάθη».

Ads

«Τα ζητήματα δεν είναι εύκολα, η ΝΔ τα αγνόησε φοβούμενη το πολιτικό κόστος», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις ανατροπές και τις τομές για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός».

Ακόμα, αναγνώρισε ότι οι παρεμβάσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση θα συναντήσουν αντιδράσεις και αντιστάσεις. Ωστόσο, ζήτησε συμμετοχή και δημιουργική κριτική των πολιτών, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει χρονοτριβή και συμβιβασμούς. Επεσήμανε ότι πλέον επιβεβαιώνεται το προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να βάλει τέλος στην κρατική σπατάλη, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα αναμένονται πρόσθετα μέτρα για επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση ανοίγει δύο μέτωπα. Το ένα αφορά το πολιτικό σύστημα, με επίκεντρο την αλλαγή στον εκλογικό νόμο και το δεύτερο αφορά τη διαμόρφωση μίας νέας σχέσης αυτοδιοίκησης – κράτους.

Τέλος, ολοκλήρωσε την εισήγηση του καλώντας σε δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας που θα εξασφαλίσει το δικαίωμα της κυριαρχίας και θα στηρίζεται στις δικές μας δυνατότητες, αντί να πληρώνουμε «αμαρτίες του παρελθόντος».

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Σε ερώτηση για το αν τελικά «υπάρχουν λεφτά» ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλούτος παράγεται στη χώρα, αλλά πήγαινε σε λάθος κατεύθυνση. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα ενός μόνο υπουργείου και του τρόπου που γινόταν η διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά και της σύγχυσης που δημιουργείται συχνά από την κριτική που ασκείται στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι είναι λογικό μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων να υπάρχουν και διαφορετικές φωνές. Yπερασπίστηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι κάνει καλά τη δουλειά του με δεδομένο το δύσκολο έργο που έχει να φέρει εις πέρας. Δήλωσε ότι είναι ένας «ισχυρός» υπουργός Οικονομικών, επειδή είναι ικανός, αλλά και επειδή έχει τη δική του στήριξη.

Όσον αφορά στις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στις θέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εκπροσωπείται από τον γραμματέα της, Χρ. Παπουτσή, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο ρόλος της Βουλής πρέπει να είναι ελεγκτικός. «Δεν θέλουμε απλώς να βάζει τη σφραγίδα των αποφάσεων της κυβέρνησης, θέλουμε Βουλή ζωντανή», είπε. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η εικόνα δεν αποτελεί προϊόν σύγχυσης, αλλά συνειδητή επιλογή και προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή. Τόνισε, όμως ότι οι κινήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας πρέπει να γίνονται με συνεννόηση και συντονισμό. Σε ερώτηση αν υπάρχει «κόκκινη γραμμή» στις διαφοροποιήσεις, είπε ότι στο στάδιο της διαβούλευσης και του διαλόγου όλες οι απόψεις λαμβάνονται υπόψη, ωστόσο, όταν ληφθεί μια απόφαση όλοι οφείλουν να τη δεχθούν.

Για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, την προσφυγή στο ΔΝΤ αλλά και τα διεθνή δημοσιεύματα εις βάρος της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». «Δεν το έχουμε ανάγκη» πρόσθεσε.

«Υπάρχει η διεθνής κρίση, αλλά και τα ελληνικά προβλήματα, τα οποία εμείς πρέπει να βάλουμε σε τάξη» ξεκαθάρισε. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και κερδοσκοπικά παιχνίδια, λέγοντας ότι για αυτό ακριβώς το λόγο είναι υποχρέωση της χώρας να αποκτήσει αξιοπιστία.

Για τις αυξήσεις στο Δημόσιο Τομέα επανέλαβε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως και το πλαφόν για το «πάγωμα» των αυξήσεων.

Σε ερώτηση για το αν θα γίνει αποδεκτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα θα πείσει τους εταίρους, αρκεί όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Επίσης, αναγνώρισε ότι υπάρχει η ανάγκη για έκτακτα εισπρακτικά μέτρα (όπως τις αυξήσεις σε ποτά-τσιγάρα και τις γονικές παροχές), αλλά το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα είναι μια άλλη πολιτική που θα φέρει ανάπτυξη και όχι την ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων και τα επόμενα χρόνια.

Για τις καθυστερήσεις στη στελέχωση του δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε καθυστερήσεις στην τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων, αλλά τόνισε ότι η επιλογή προσώπων με διαφάνεια είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει. «Τα υπουργεία δεν είναι φέουδο κανενός υπουργού» είπε, ενώ υπενθύμισε ότι χάρη σε αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν ικανά στελέχη.

Για τον προϋπολογισμό είπε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους της, υπενθυμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε ήδη, η κυβέρνηση προχώρησε σε επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία -όπως εκτίμησε- θα έχουν πολλαπλό όφελος. Τόνισε ότι κάθε προϋπολογισμός είναι «ενδεικτικός», αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φτάσει στο στόχο της, επειδή αυτό αποτελεί εθνική επιταγή.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να ασκείται κριτική στην κυβέρνηση, αλλά κάλεσε τα Μέσα Ενημέρωσης να μην λειτουργούν στην κατεύθυνση της εμπέδωσης κλίματος πανικού για την οικονομία. «Η κατάσταση που βρήκαμε είναι ‘για κλάματα’» είπε, αλλά επανέλαβε την ανάγκη να μην δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα να πετύχει τους στόχους της.

Για το θέμα του ΦΠΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι θα αυξήσει ούτε έχει πάρει κάποια τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Για το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τη νομιμοποίηση των μεταναστών ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ΝΔ ότι άνοιξε τα σύνορα το 1992 χωρίς έλεγχο και προϋποθέσεις, υπενθυμίζοντας ότι οι πρώτες πρωτοβουλίες για τη νομιμοποίηση έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι δεν προώθησε τη συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, την οποία ο ίδιος (ο κ. Παπανδρέου) είχε υπογράψει με τον τότε Τούρκο ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζεμ. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νέου νομοσχεδίου, λέγοντας ότι θέτει κανόνες και σαφείς προϋποθέσεις για το πώς μπορούν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια όσοι επέλεξαν την Ελλάδα για πατρίδα τους. «Μου κάνει έκπληξη ότι η Ν.Δ. ακολούθησε την ακροδεξιά αντίληψη ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ δεν έχουν το δικαίωμα να γίνουν Έλληνες πολίτες», τόνισε. «Έχουν άλλη πατρίδα; Να τους κρατήσουμε σε γκέτο ως δεύτερης τάξης πολίτες», διερωτήθηκε. Όπως είπε, η ευνομία και το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να μην είναι «ξέφραγο αμπέλι» η χώρα, αλλά ταυτόχρονα να εντάσσονται στην κοινωνία οι μετανάστες.

Σε ερώτηση για το αν είχε κάποια επαφή με τον Κώστα Σημίτη, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί κεφάλαιο για τη χώρα. «Έχουμε συχνές επαφές» αρκέστηκε να δηλώσει.

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι στόχος του νέου νόμου είναι «στο μέτρο του δυνατού αναλογικό, αλλά να δίνει και βιώσιμες κυβερνήσεις». Υπάρχει ανάγκη να αλλάξει το παρόν σύστημα που ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις, τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος και τα αρχηγοκεντρικά κόμματα. Σε άλλη ερώτηση για το αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφισή του, ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι μετά τη διαβούλευση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία και την επιστολή Ερντογάν ο πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, παρά τις διαφορές και τις «προκλητικές» θέσεις που κατά καιρούς υιοθετεί η Αγκυρα.

Για την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προσπάθειά του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει πολλή δουλειά στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσει το κόμμα του. Ακόμα, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιχειρήσει κανείς να αξιολογήσει την παρουσία του ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα η ΝΔ θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση, που θα βάζει πάνω από όλα τους εθνικούς στόχους και όχι μικροπολιτικά συμφέροντα.

Σχετικά με την πρόταση Μητσοτάκη για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός «ψήφισε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης», προκειμένου να υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές. «Για τις μεγάλες αλλαγές δεν υπάρχει αντίρρηση για ευρύτερες συναινέσεις, όχι όμως για το μοίρασμα της εξουσίας» συμπλήρωσε, και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε δηλώσει πρόθυμο «να βάλει πλάτη» για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα στατιστικά – στοιχεία μαϊμού. Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα λανθασμένα στοιχεία τόνισε ότι οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εξετάζουν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί χρονοδιάγραμμα, ώστε η λειτουργία των επιτροπών να συμβαδίζει αρμονικά με το νομοθετικό έργο της Βουλής και πρόσθεσε ότι ειδικά για τα μικρά κόμματα, η παράλληλη λειτουργία πολλών εξεταστικών επιτροπών δημιουργεί προβλήματα, επειδή δεν θα προλαβαίνουν να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο.

Για την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, έκανε λόγο για εγκληματικές ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου που βλάπτουν συνολικά τη χώρα. Έκανε ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που κάνει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αλλάξει την εικόνα της Αστυνομίας και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, τόνισε ότι «Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τι ακριβώς υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Ο ελληνικός λαός τα θυμάται. Δεν χρειάζεται να δείξουμε πόσο γρήγορα διαψεύσθηκαν οι υποσχέσεις του. Φροντίζει και αυτοδιαψεύδεται καθημερινά η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται να δείξουμε ότι δεν είχαν το παραμικρό «σχέδιο». Το αποδεικνύουν καθημερινά οι υπουργοί που αλληλο-διαψεύδονται! Κι όταν νομίζουν ότι συμφωνούν μεταξύ τους, τότε ακυρώνονται από τον ίδιο τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο…».

«Το πρόβλημα δεν είναι οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκαν. Είναι η ακυβερνησία που εγκαθιδρύθηκε. Το πρόβλημα δεν είναι «οι πρώτες 100 μέρες» που χάθηκαν. Είναι οι μέρες που έρχονται. Το πρόβλημα δεν είναι η ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ότι όλο και περισσότερο θυμίζει το χειρότερο παλιό εαυτό του», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

«Δεν είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης. Ας ελπίσουμε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι καλύτερες από τις πρώτες 100. Γιατί αν είναι το ίδιο, προφανώς η κυβέρνηση θα διαψεύσει όλες τις ελπίδες που επενδύθηκαν πάνω της», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

«Οι 100 μέρες δεν είναι τίποτα, όπως και πριν θα είναι 365 μέρες όπου κάθε μέρα θα παίρνεται ένα μέτρο εκμετάλλευσης και ληστείας των εργαζομένων», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ.

«Θετικές κρίνονται οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την ενημέρωσή του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει όρεξη για δουλειά, «βέβαια κάποιες αστοχίες δεν αποφεύχθηκαν», ανέφερε και κατέληξε: «Δουλεύοντας κανείς μαθαίνει».

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης το διάστημα αυτό, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σημείωσε ότι «το συμβατικό και συμβολικό διάστημα των 100 ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνεται με θετικό πρόσημο».

«Αν η “καλή μέρα από το πρωί φαίνεται” τότε οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ προμηνύουν “χαμηλό βαρομετρικό” και “καταιγίδες”. Ας πάψουν επιτέλους, τα δύο μεγάλα κόμματα να ρίχνουν ευθύνες το ένα στο άλλο για την κατάντια και να κοιτάξουμε όλοι μαζί να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα, ώστε να πάψουν οι Έλληνες να είναι δακτυλοδεικτούμενοι σ΄ όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αΐβαλιώτης.

Για αοριστολογία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μίχαλος δήλωσε ότι «Σήμερα ακούσαμε τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να κάνει έναν απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Σε καμία περίπτωση δε βγήκαμε σοφότεροι. Εκτιμώ ότι ο επιχειρηματικός κόσμος και η κοινωνία δεν κατάλαβαν ποια ακριβώς είναι τα πρακτικά, εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά μέτρα, που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για να βγούμε από την κρίση. Οι θεωρίες και οι αοριστολογίες μπορεί να συγχωρούνται σε προεκλογικές περιόδους, αλλά όχι όταν κρατάμε το τιμόνι της εξουσίας σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές».