Την αισιοδοξία του για μία «Ελλάδα πολύ πιο δίκαιη, ευνομούμενη, πιο χαρούμενη και με πιο ευτυχισμένους πολίτες», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον Πόρο, μιλώντας στο κλείσιμο των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης.

Ads

Μάλιστα τόνισε ότι «σε εννέα μήνες καταφέραμε το ακατόρθωτο. Αποφύγαμε την πτώχευση και αποδείξαμε ότι η Ελλάδα είναι και πάλι μια άξια χώρα».

«Αν αφήναμε να εξελιχθεί η κρίση σήμερα θα μας είχε οδηγήσει στην χρεοκοπία και σε ένα βαθύ και μακροχρόνιο μαρασμό», δήλωσε ο Παπανδρέου.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναγνώρισε «κοινά συμπτώματα στη διεθνή και ελληνική κρίση, τα οποία εκδηλώθηκαν με κρίση στις κατεστημένες νοοτροπίες, στις αντιλήψεις και πρακτικές, ενίσχυσαν τη διαφθορά και την ατιμωρησία και ανέχθηκαν την κοινωνική και οικονομική αδικία. Επικράτησε ο νόμος του ισχυρού και όχι η ισχύς του νόμου|».

Ads

Παράλληλα εξαπέλυσε και πάλι επίθεση στη ΝΔ κάνοντας λόγο για μία «συντηρητική κυβέρνηση που μας οδήγησε στα πρόθυρα της φτώχειας, επενδύοντας στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας για να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και μικροκομματικές επιλογές, οι οποίες βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα της χώρας».

«Υποσχεθήκαμε και υποσχόμαστε και σήμερα να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Αλλά, αυτό που συναντήσαμε δεν είχε προηγούμενο. Η χώρα ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης και της κατάρρευσης και η αξιοπιστία της ήταν ανύπαρκτη», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, σημείωσε ότι με τη λήψη αυτού του δανείου η χώρα έχει σύμμαχο το χρόνο για να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και να κάνει όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Πάνω από όλα, πρόσθεσε, για να έχει η Ελλάδα την αυτονομία της και να μη στηρίζεται σε δάνειες δυνάμεις».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «ένας από τους σημαντικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η αλλαγή προτύπου της χώρας, το οποίο θα συνδέει τη λέξη αξία με τη λέξη Ελλάδα, η οποία δεν θα σημαίνει διαφθορά, αλλά πλήρη διαφάνεια».