Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, μετά από επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, αναφορικά με την άμυνα κατά της κερδοσκοπίας και τα ελληνικά ομόλογα.

Ads

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη διάθεσή του να λάβει υπόψην του κάθε πρόταση με γνώμονα την αποκατάσταση της διαφάνειας στην Ελλάδα. Παράλληλα, κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να καταβάλει προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι από τα επιτυχή τους αποτελέσματα έχουν να κερδίσουν όλοι και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ.

“Επίμονη είναι η απαίτησή μας για διαφάνεια στη χώρα και διερεύνηση όλων των υποθέσεων διαφθοράς” ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δίχως όμως να παραλείψει να επιτεθεί στον κ. Σαμαρά τονίζοντας ότι “απαίτησή μας ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση των ομολόγων αλλά η δική σας απάντηση ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο μπου είχε αναλάβει την υπόθεση, τον κ. Ζορμπά”.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να βοηθήσει ώστε να “ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές που άφησαν πίσω – ως προηγούμενη κυβέρνηση- ώστε να αλλάξει σελίδα η χώρα” διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά “θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες”.

Ads

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την κατάσταση της οικονομίας που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ελλάδας για ρύθμιση των αγορών.

Από την πλευρά του, ο Aντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την απάντηση του κ. Παπανδρέου ως “κομματική, αμυντική και εκτός θέματος” απαντώντας στο κάλεσμα περί εξηγήσεων στο ΕΛΚ ότι “πρέπει πρώτα ο ίδιος να δώσει εξηγήσεις στους 10 βουλευτές του κόμματός του που έχουν κάνει ανάλογη ερώτηση”, αναφερόμενος στην αλλαγή των κανόνων διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε χαλάρωση της εποπτείας και σε διεύρυνση των προθεσμιών, σε μια περίοδο κατά την οποία ευνοήθηκαν οι τάσεις κερδοσκοπίας, αναφέροντας ότι ήταν λάθος “σοβαρό και ασυγχώρητο” αφού η κυβέρνηση “δεν ήξερε τι έκανε και δεν καταλάβαινε επί μήνες”.

“Η ανεργία είναι ο μεγάλος εχθρός του τόπου” δεν παρέλειψε να προσθέσει ο κ. Σαμαράς.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου απάντησε αιχμηρά στον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι “δεν ξέρω ποιος έχει τη μύγα και ποιος μυγιάζεται, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν έστελνε στην ΕΕ πριν τις εκλογές ότι το έλλειμμα ήταν 6%, ενώ ήταν 12%”.

Για το θέμα της χαλάρωσης της εποπτείας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι “χαλάρωση ήταν το σύστημα το οποίο επικράτησε επί των ημερών της ΝΔ”.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε για πρόταση μομφής προς το πρόσωπο του επικεφαλής της ΤτΕ κ. Προβόπουλου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Παπανδρέου διαφώνησε με την πρόταση, αναφέροντας όμως, ότι η Επιτροπή μπορεί να καλέσει η ίδια τον κ. Προβόπουλο για τις όποιες εξηγήσεις.

«Η κερδοσκοπία αποτελεί το κίνητρο της ύπαρξης και δράσης των επιχειρηματικών ομίλων που κυριαρχούν παντού και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ την υπηρέτησε και την υπηρετεί», σχολίασε το ΚΚΕ, με αφορμή την αντιπαράθεση του Γ. Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. «Τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, οι φοροαπαλλαγές τους και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις δημιούργησαν την κρίση και το δημόσιο χρέος που ο λαός πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει, θυσιάζοντας τα δικαιώματά του στη δουλειά, στους μισθούς, στην Ασφάλιση και στις συντάξεις. Η διαφθορά είναι αποτέλεσμα και όχι η αιτία όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν», υπογράμμισε το ΚΚΕ.