Την πεποίθησή του ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, για τη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση ως μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε ότι αποτελεί ξεκάθαρη δήλωση «μην παίζετε με την Ελλάδα», ενώ επεσήμανε επανειλημμένα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης. Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την ευρωπαϊκή συμφωνία για μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το 2010 είναι χρονιά μεγάλων θεσμικών αλλαγών ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είπε: «Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία εγκρίθηκαν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πιστεύω πως δεν χρειάζονται άλλα μέτρα. Τώρα χρειάζεται η εφαρμογή τους». Για τα έως τώρα μέτρα είπε ότι υπάρχουν ήδη αποτελέσματα πέραν των στόχων και ότι αυτό είναι μια πολύ θετική ένδειξη για την μετέπειτα πορεία. «Το ότι πάμε έξω καλά είναι επειδή πήγαμε μέσα καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας αναφορά στον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε ότι έδωσε το «πράσινο φως» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, μέσω των αντιπροσώπων του που μετέχουν στο κλιμάκιο επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να ζητήσει επιπρόσθετα μέτρα.

Σε ερώτηση ποιο πλαφόν βάζει η κυβέρνηση στα επιτόκια, για να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, απάντησε ότι το χειρότερο θα ήταν να μπαίναμε σε μια λογική των αριθμών, γιατί τότε όλοι θα άρχιζαν να παίζουν μαζί μας. «Το μήνυμα είναι μην παίζετε άλλο με την Ελλάδα» είπε και συμπλήρωσε ότι το ποσοστό του επιτοκίου θα κριθεί τεχνοκρατικά. Ο μηχανισμός αποτελεί μια αξιόπιστη απειλή για να βρει ξανά την ησυχία της η Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Ακόμα, μίλησε για θετική ανταπόκριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός. «Θυσίες που έγιναν για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας και δεν έχουν μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη», πρόσθεσε. «Η πρόκληση είναι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Δώσαμε και δίνουμε με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού μια μεγάλη μάχη για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας, που ξεπερνάει τις δυσκολίες», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επιδιώκαμε την επιτήρηση, γιατί με αυτή οι αγορές δεν θα είχαν λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει αντίρρηση για μεγαλύτερη, προληπτική επιτήρηση». «Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο … ο δρόμος είναι μακρύς, όμως έχουμε ανακτήσει κάποια αξιοπιστία», σημείωσε και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά «ότι θα καταφέρουμε θα βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών θα κατοχυρώσει την σταθερότητα της ευρωζώνης, καθώς με αυτήν εμπλουτίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δημιουργείται ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική προστασία στην ευρωζώνη και τη συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη.

Άφησε επίσης αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «πληρώνουμε σήμερα το ότι δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός». «Εμείς είμαστε πρωτοπόροι για τη διαφάνεια στις στατιστικές υπηρεσίες, έχουμε ήδη ιδρύσει την ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία και αυτό είναι ένα παρά πολύ θετικό σήμα στην Ευρώπη και διεθνώς. Η Ελλάδα γίνεται από τις πιο διαφανείς οικονομίες στην Ευρωζώνη», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν τίθεται προς συζήτηση, καθώς «θα είχαμε ‘πλατεία Κλαυθμώνος’, κάθε φορά που αλλάζαμε κυβέρνηση». Πρόσθεσε πως ύστερα από δύο αιώνες ανεξαρτησίας, θα ήλπιζε κανείς να είχε εμπεδωθεί η έννοια της αξιοκρατίας και όχι της πελατειακής διαχείρισης, αυτό όμως δεν έχει συμβεί. «Μόνο όταν φτάσουμε στο σημείο ώστε να εμπεδωθεί βαθιά μέσα μας η έννοια της αξιοκρατίας, μπορεί αυτό να συζητηθεί», υπογράμμισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει διάσκεψη επενδυτών από την διασπορά και από πολλές πλευρές του κόσμου, ενώ ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα της Ελλάδας είπε «να τελειώνουμε με την φημολογία γιατί έχουμε την πραγματικότητα: Η Ελλάδα μπαίνει στον δρόμο για βιώσιμη οικονομία, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις με θετικά αποτελέσματα, το μήνυμα μας είναι πως εμείς κάνουμε την δουλειά μας και έμπρακτα μας στηρίζουν οι 27».

Ικανοποίηση σε κυβέρνηση και ευρωζώνη από την ευρωπαϊκή συμφωνία

Ικανοποίηση επικρατεί
στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους κόλπους της ευρωζώνης από την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει διμερή δανεισμό μεταξύ των κρατών μελών με μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαρακτήρισε τη συμφωνία «βιώσιμη λύση» η οποία ωστόσο δεν ήταν «εύκολη» υπόθεση, ενώ διατύπωσε την πεποίθηση ότι «ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε δεν θα χρειαστεί κατ` αρχήν να ενεργοποιηθεί».Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εξακολουθήσουν να γίνονται δεκτά στην Φρανκφούρτη, διευκολύνοντας έτσι τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, δηλώσεις που επέφεραν ανακούφιση στα spread του 10ετους ελληνικού ομολόγου.

Παράλληλα, σημαντική αποκλιμάκωση των spreads και μεγάλη άνοδος του Xρηματιστηρίου της Αθήνας καταγράφεται την Παρασκευή, με την αγορά να υποδέχεται ιδιαίτερα θετικά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος, αλλά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να χαλαρώσει τα κριτήρια για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αποτιμά θετικά την απόφαση της ΕΚΤ για την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών. Σημειώνεται ότι και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αποτιμά θετικά την απόφαση της ΕΚΤ για την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών. Καμία επίδραση δεν έχει στην αξιολόγηση της Ελλάδας, η χθεσινή ανακοίνωση για μηχανισμό στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, Standard & Poor΄s . Η αξιολόγηση που έχει η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι (BBB+/Negative/A-2).

Η πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Doris Leuthard, δήλωσε χθες ότι η Ελβετία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Le Temps» και «20minutes».

Διαβάστε επίσης: Ανάμικτες οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης
Γ. Προβόπουλος: Η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης
Γιούνκερ: Δεν υπάρχει χώρα σε κατάσταση συγκρίσιμη με της Ελλάδας