Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει νέα επιβαρυντικά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους ενόψει της αναθεώρησης του ελλείμματος έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Σύνδεσμο νέων επιχειρηματιών.

Ads

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως δεν θα υπάρξει και καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα τιμήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς το εξωτερικό. «Μαζί με τις θυσίες εγγυώνται ότι θα βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο. Θα επικεντρωθούμε στους φοροδιαφεύγοντες και στη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα. Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, γιατί η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Κάνουμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει πετύχει ποτέ χώρα σε ένα χρόνο. Οι θυσίες πιάνουν τόπο. Αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο αυτό που θεωρούνταν μέχρι πριν από λίγο ακατόρθωτο. Αυτό παρά τον πόνο που αισθανθήκαμε, πρέπει να μας δώσει μια νέα αυτοπεποίθηση» υπογράμμισε.

«Πάμε σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και αυτό το όραμα πρέπει να υιοθετηθεί από τις ίδιες τις δυνάμεις της χώρας» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η αιχμή του δόρατος είναι οι νέοι καινοτόμοι επιχειρηματίες για την επένδυση στη γνώση και τον άνθρωπο.

Στέλνοντας μήνυμα και στο εξωτερικό, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι θυσίες είναι πρωτόγνωρες και εγγυώνται την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, την παρακμή, υπογραμμίζοντας πως σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει διαχωρισμός της επιχειρηματικότητας σε νεανική ή όχι και συμπλήρωσε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε την «επανάσταση του αυτονόητου» και αυτός ο διαχωρισμός αποδεικνύει την προκατάληψη που υπάρχει στη χώρα μας για την επιχειρηματικότητα.

Ads

«Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας όχι μόνο για να επιβιώσετε αλλά για να μπείτε μπροστά» είπε και πρόσθεσε ότι θα δοθούν κίνητρα για να μη φεύγουν οι επιστήμονές μας στο εξωτερικό αλλά να καινοτομούν στη χώρα τους. «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αν και θέλει κόπο μπορούμε να αλλάξουμε το κράτος έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της χώρας μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Δ. Τσίγκος ανέφερε ότι αυτό που περιμένουν σήμερα οι επιχειρηματίες είναι να ακούσουν κάτι θετικό για ένα «κεφάλαιο ευκαιρίας» για την ελληνική, νέα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα, ώστε «να μην χρειάζεται να υποθηκεύουν το σπίτι του πατέρα τους για να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους».

«Στόχος μας είναι κυβέρνηση και επιχειρηματίες να μιλήσουν την ίδια γλώσσα»

Στην εισηγησή του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοιδης σημείωσε ότι στόχος είναι κυβέρνηση και επιχειρηματίες «νά μιλήσουν την ίδια γλώσσα» Δυστυχώς, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις «ψάχνουμε τρόπους να γεμίσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει» μεταξύ πολιτείας και επιχειρηματικότητας.

«Ζούμε στην Ελλάδα της φούσκας και της κατανάλωσης που σκάει πάνω σας και δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι σήμερα για όσους προσπαθούν να κάνουν δική τους επιχείρηση αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο και εν τέλει η νέα γενιά έχει τάσεις φυγής και περιθωριοποιείται.

Για πολλά χρόνια επενδύσαμε στην επιχειρηματικότητα ανάγκης, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι σήμερα αλλάζουμε πρακτικές και στην έλλειψη αναπτυξιακού οράματος εντάσσεται το επιχειρείν σε μια συνολική ατζέντα για τη νέα γενιά, ώστε να αυξήσουμε την επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας ”αντί να αποτυπώνουν τις φιλοδοξίες τους οι νέοι σε μια χαμηλά αμειβόμενη θέση στο δημόσιο”.

Στόχος του υπουργείου, όπως είπε είναι οι προτάσεις των νέων επιχειρηματιών να αποτελέσουν αναπτυξιακά κίνητρα και να να επιτευχθεί η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τους επόμενους μήνες, όπως γνωστοποίησε, θα δημιουργηθεί μια ιντερνετική πλατφόρμα με ιδέες καινοτομικές από όλη τη χώρα, ενώ θα προωθηθούν δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ και της ψηφιακής σύγκλισης και μέσω του αναπτυξιακού νόμου θα υπάρξει πριμοδότηση της υψηλής καινοτομικότητας.

Το ταμείο διάδοχος του ΤΕΜΠΜΕ, το ΕΤΕΑΝ, σε μια εβδομάδα θα είναι έτοιμο ενώ θα ανακοινωθούν σύντομα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για χαμηλότοκα δάνεια όπως το εξοικονομώ κατ’ οίκον.

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μήπως οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, ότι δεν θα θιγούν μισθωτοί και συνταξιούχοι, ισχύουν μόνο μέχρι και τις εκλογές; Διότι τα μηνύματα που έρχονται, από όλες τις πλευρές, δείχνουν ότι προγραμματίζεται η λήψη νέων επώδυνων μέτρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Καλά είναι τα ωραία λόγια του Πρωθυπουργού προς τους επιχειρηματίες, αλλά στην πράξη η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι συνώνυμη με τα κατεβασμένα ρολά, με τα λουκέτα, με το στέγνωμα της αγοράς και με την οικονομική ασφυξία», πρόσθεσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Αν δεν αλλάξει η συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, πολύ γρήγορα θα αποδειχθεί ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχια».

«Μόνο ως κακόγουστο προεκλογικό ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η φράση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Την τελευταία φορά που έδωσε -πριν τις εκλογές του 2009- μια ανάλογη διαβεβαίωση ο Γ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολούθησε μετεκλογική θύελλα λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων. Η ιστορία, δυστυχώς, πάει να επαναληφθεί ως ακόμα χειρότερη τραγωδία!», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:
Περικοπές σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ΟΤΑ μπορεί να φέρει η Eurostat