Μετά τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, κατά την οποία οι εκπρόσωποι της τρόικας έκαναν λόγο για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών κεφαλαίων ύψους 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση βάζει τέλος στις συνεντεύξεις της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «το μέχρι τώρα επικοινωνιακό μοντέλο δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ads

«Η κλασική συνέντευξη Τύπου της τρόικας έπειτα από κάθε αξιολόγηση τετέλεσται», δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις «δεν θα ανακοινώνονται από κανέναν άλλον εκτός από την κυβέρνηση. […] Αυτό που έγινε την Παρασκευή δεν πρόκειται να το ξαναζήσουμε». «Η κυβέρνηση είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις και το περιεχόμενό τους το καθορίζει μόνο αυτή, ώστε να δοθεί λύση που θα μειώνει το δυσβάσταχτο χρέος» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού, δήλωσε ότι «η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης αποτελεί υποχρέωση προς τα κράτη-μέλη, τους Έλληνες πολίτες και τα θεσμικά όργανα. Το πώς θα γίνει, θα αποφασιστεί από τους τρεις εμπλεκόμενους οργανισμούς, φυσικά σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές».

Επίσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στον στόχο για την είσπραξη των 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις τόνισε πως αφενός δεν είναι μια καινούρια συζήτηση και αφετέρου ότι δεν αφορά στο πρόγραμμα του Μνημονίου καθώς το ξεπερνάει χρονικά. Επίσης, υπογράμμισε ότι «ουδείς προτίθεται να πουλήσει τους αιγιαλούς, τις ράχες και τα βουνά. Μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο Δημόσιο και λειτουργεί αναπτυξιακά».

Ads

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες πως σκοπεύει να προτείνει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας γης.

Τέλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία για τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF), ώστε αυτός να μπορεί να προχωρά στην επαναγορά χρέους χωρών-μελών με δημοσιονομικά προβλήματα.