Κατά 4% θα συρρικνωθεί φέτος η ελληνική οικονομία, ενώ το 2001 κατά 2,5% έως 3%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μελέτη της Icap, το α’ εξάμηνο του 2010, συνολικά 200 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε πτώχευση. Σε ανοδική πορεία και σήμερα το spread των ελληνικών ομολόγων, μια εξέλιξη που αποδίδεται από διεθνή Μέσα στις δηλώσεις εκπροσώπων αμερικανικών επενδυτικών ταμείων το τελευταίο διήμερο, για την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Ads

Κατά την ομιλία του στο Limassol Economic Forum, στην Λεμεσό της Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι τελικά η Ελλάδα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τους στόχους, που της τέθηκαν για το 2010. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 εκτιμάται ότι το 2011 το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 2,6%, από 4% το 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη πως μετά την τελική αναθεώρηση από την Eurostat το έλλειμμα του 2009 θα είναι πάνω από 15% του ΑΕΠ. Η Eurostat αναμένεται να δημοσιεύσει τα αναθεωρημένα στοιχεία έως τα μέσα Νοεμβρίου, μάλλον μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα ανέρχεται σε 13,8% του ΑΕΠ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν δήλωσε ότι θα γίνουν οπωσδήποτε πρώρες εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό ο πρωθυπουργός το εξάρτισε από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, πρόσθεσε

Ads

Την ίδια ώρα, μελέτη της Icap, που δημοσιεύεται από την εφημερίδα «Καθημερινή», σημειώνει ότι 200 επιχειρήσεις πτώχευσαν το πρώτο εξάμηνο του 2010. Στο ίδιο διάστημα, χίλιες επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτημα για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ στο 8,7% έχουν εκτιναχθεί οι επισφάλειες των επιχειρηματικών δανείων στην διάρκεια του εννεαμήνου. Μόνο στον Πειραιά, το διάστημα Σεπτεμβρίου 2009 – Οκτωβρίου 2010, έκλεισαν 170 καταστήματα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος – Καν επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα και ίσως έρθει προς το τέλος του χρόνου ή αρχές του επομένου. Πιθανότερη θεωρείται η άφιξή του στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Το ΔΝΤ φέρεται να μην υποστηρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, καθώς θεωρούν ότι το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η χώρα μας είναι μία εκλογική διαδικασία που θα εκτροχιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Παρότι το ΔΝΤ δεν σχολιάζει δημόσια τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, πηγές που σχετίζονται με το Ταμείο, και επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος» απέρριψαν με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσφυγή στις κάλπες άσχετα από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών τονίζοντας ότι «θα ακυρωθεί από μόνο του το μνημόνιο». Πιστεύουν πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζουν πως κάθε μέρα που περνά η χώρα κάνει άλματα περιορίζοντας σημαντικά τα ελλείμματά της. Τονίζουν βέβαια ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος».

Διεύρυνση καταγράφουν σήμερα τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, τα οποία διαμορφώνονται στις 737 μονάδες βάσης από περίπου 733 μονάδες βάσης που ήταν την Τρίτη. Η νέα αύξηση του επιτόκιο και του spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου, μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσε από τις αρχές του Οκτωβρίου, αποδίδεται στις δηλώσεις εκπροσώπων αμερικανικών επενδυτικών ταμείων το τελευταίο διήμερο, για την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το έναυσμα για την αύξηση των ελληνικών επιτοκίων δόθηκε από τις δηλώσεις που έκανε προχθές το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα, Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Δημοσίευμα της βρετανική εφημερίδας Telegraph αναφέρει ότι «τα δεινά της κρίσης χρέους των ευρωπαϊκών χωρών επανήλθαν στο προσκήνιο μετά το άνοιγμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην πιθανότητα νέων εκλογών και τη δέσμευσή του να απελευθερώσει τη χώρα του από τη σκλαβιά και την επιτήρηση», προσθέτοντας ότι το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές αντιλήφθηκαν το ρίσκο πολιτικής αναστάτωσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι λειτουργικό και απλά εξασφαλίζει χρόνο στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες να μεταφέρουν τη ζημιά από το ελληνικό χρέος στους φορολογούμενους της ΕΕ. Έρευνα της Barclays που επικαλείται η εφημερίδα δείχνει ότι το 82% των πελατών της εκτιμούν ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει κάποια αναδιάρθρωση εθνικού χρέους, μία εθνική πτώχευση ή και ολική διάλυση της νομισματικής ένωσης έως το 2013.

Στο 9,5% η ανεργία το 2009 σύμφωνα με τη Eurostat

Στο 9,5%, έναντι 7,7% το 2008, ανήλθε το 2009 η ανεργία στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώνεται στην Κρήτη (20,8%) και τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία (35,2%), στην Ήπειρο (34,5%), στη Στερεά Ελλάδα (33,4%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,5%). Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (28,6%), η Κεντρική Μακεδονία (27,7%), η Θεσσαλία (26,6%), τα Ιόνια Νησιά (26,1%), το Βόρειο Αιγαίο (25%), το Νότιο Αιγαίο (24,6%), η Πελοπόννησος (23,3%) και η Αττική (21,9%).

Σε ό,τι αφορά τις Ελληνίδες, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε το 2009 στο 13,1%, έναντι 11,4% το 2008. Για τους νέους ηλικίας 15 ως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας το 2009 στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 25,8%, έναντι 22,1% το 2008.