Σε ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε τράπεζα θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ads

Ο ίδιος προανήγγειλε τη σύναψη «συμβολαίου» μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, με αντικείμενο την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συγκεκριμένων συμφωνιών ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για το οποίο θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. «Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι θα δούμε ανάλογη πιστωτική επέκταση με το συνολικό ποσό που διατίθεται (σ.σ. κάνει λόγο για το νέο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες), θα κάνουμε ότι μπορούμε», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο υπουργός απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες τόνισε ότι «Θα δείτε την ελληνική οικονομία να φτάνει και να ξεπερνάει τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βλέπει σταδιακά φως στο τούνελ -και ας μη γίνεται αυτό ακόμη αντιληπτό από τις επιχειρήσεις. «Είμαστε όρθιοι ως κοινωνία […] Το κλίμα αλλάζει. Έχουν αρχίσει να μιλάνε για ελληνική αναγέννηση», σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχών από το 2012, όταν και «θα έχει επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα».

Ads

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Γεώργιος Κασιμάτης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πάθει «στραπάτσο» και επεσήμανε ότι «αίσθησή του είναι ότι βασικό νομιμοποιητικό κείμενο για κάθε πρωτοβουλία δεν είναι το Σύνταγμα της χώρας, αλλά το μνημόνιο».

Σε επικίνδυνο αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, η οποία έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο στασιμοπληθωρισμού, τόνισε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης, δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ότι το Επιμελητήριο τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης ή της επικαιροποίησης του μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ε.Ε. Ο λόγος για τον οποίο το Επιμελητήριο λαμβάνει αυτή τη θέση είναι διότι το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει αναπτυξιακές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον κ. Γραμματίδη, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση όχι νωρίτερα από διάστημα πενταετίας.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προτίθεται να νοικοκυρέψει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό την ομπρέλα ενός κεντρικού «ταμείου», το οποίο πιθανότατα θα είναι το ΤΕΜΠΜΕ.

Όπως εξήγησε, το κεντρικό αυτό εργαλείο, που θα συμπεριλάβει ταμεία, όπως π.χ., το νεοσύστατο της Επιχειρηματικότητας, δεν θα λειτουργεί με λογική κρατικών επιδοτήσεων, αλλά στη βάση της χρηματοδότησης. «Είμαστε αποφασισμένοι να αναμετρηθούμε με τη […] νοοτροπία της κρατικής επιδότησης στο διηνεκές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν πλήρως οι επιδοτήσεις, αλλά ότι αυτές δεν μπορούν πλέον να αποτελούν την κεντρική πολιτική.