Μία πιθανή αναδιάρθρωση ως επιλογή δράσης, που θα περιλάμβανε και «κούρεμα» ομολόγων, θα ήταν τεράστιο λάθος, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τη δημοσιονομική της προσαρμογή προκειμένου να ανακόψει τη φημολογία για αναδιάρθρωση.

Ads

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη ΝΕΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «η αναδιάρθρωση, το κούρεμα του χρέους, θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για τη χώρα. Θα είχε τρομακτικό κόστος, χωρίς κανένα όφελος. Η Ελλάδα θα έμενε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια».

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός δήλωσε σε συνέντευξη του στην Liberation, τη Δευτέρα, πως η περαιτέρω επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει η Ελλάδα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ θα ήταν καλύτερη λύση. Αναφορικά με αυτή τη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ανέφερε ότι «άλλο πράγμα είναι η αναδιάρθρωση και άλλο η βελτίωση των όρων αποπληρωμής των δανείων».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ το βράδυ της Δευτέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να προωθήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας.

Ads

Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ενίσχυση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η φημολογία ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Νωρίτερα, ο κ. Κονστάνσιο είχε δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι. «Όχι, το έχουμε πει καθαρά πολλές φορές», είπε σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν, στο περιθώριο συνεδρίου που έγινε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κονστάνσιο επισήμανε, επίσης, ότι η ΕΚΤ δεν έχει σταματήσει το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά δεν προχώρησε για αρκετό χρονικό διάστημα σε αγορές, λόγω της φημολογίας για ενδεχόμενη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρέους χώρας της Ευρωζώνης, η οποία διαστρέβλωσε τις αγορές.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ως λογικές χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του χρέους, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι για την παροχή επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του μεγάλου αμερικανικού ομίλου Berkshire Hathaway, Τσαρλς Μάνγκερ, αναφερόμενος στη «βοήθεια» της Goldman Sachs προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «παραποιηθεί» η δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας, έκανε λόγο για ένα «εντελώς αηδιαστικό μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Για τη κρίση χρέους στην Ελλάδα, ο Τσάρλς Μάνγκερ, εκτίμησε ότι υπεύθυνοι είναι οι τραπεζίτες και η ηθική των Ελλήνων καθώς όπως αναφέρει η Ελλάδα έκανε λογιστικές απάτες με τη βοήθεια των επενδυτικών τραπεζών. Αναφερόμενος στην ευρωζώνη, πρόσθεσε, ότι δεν βλέπει για ποιο λόγο θα πρέπει οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί να σώσουν την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Γουόρεν Μπάφετ, τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ομίλου Berkshire, η ευρωζώνη βρίσκεται υπό πίεση και δεν γνωρίζει αν μπορεί να αντέξει τις πιέσεις.