«Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι μειοψηφικός και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται νέα μέτρα», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην απόφαση της Ε.Ε για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την συμφωνία ως «μεγάλη νίκη της Ελλάδας» και διευκρινίζοντας ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ ο μηχανισμός».

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ακόμη ότι δεν εγκαταλείπονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και έκδοσης ευρωομολόγου και πως η πρόσφατη απόφαση είναι ένα βήμα «προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη».

Σχετικά με τις εσωκομματικές επικρίσεις που έχει δεχτεί για εφαρμογή νεοφιλελεύθερης πολιτικής τονίζει ότι «οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα ιδεολογίας, αλλά ανάγκης». Τέλος μιλώντας για τις σχέσεις του με τη Λούκα Κατσέλη, αναφέρει ότι «ουδείς στην κυβέρνηση “φιλοσοφεί”, όλοι δουλεύουμε για να σωθεί η χώρα».

Στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα, ακόμη και αν υπάρξει εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόβλημα, προέβη και ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή», επισημαίνοντας ότι «οι ήδη ληφθείσες αποφάσεις είναι ικανές να ρίξουν το έλλειμμα πλέον του 4% το 2010».

Ads

Ο υφυπουργός παραδέχεται ότι για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο ευθύνες φέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα μας θα προτιμήσει να δανειστεί από τις αγορές ακόμη και αν τα επιτόκια δεν υποχωρήσουν, κάτι που θεωρεί πλέον απίθανο.