«Βαθύτατα δίκαιη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά παύουν να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι στις συντάξεις και χαιρέτησε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς, όπως είπε, υπήρξε συνεννόηση, στο σημερινό πολωμένο κλίμα, προς όφελος όλων.

Ads

Ακόμη εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «παρά τις θυσίες και τα προβλήματα, οι πολίτες ακολουθούν την κυβέρνηση, καθώς έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα των μέτρων». Επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε οποιεσδήποτε πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει «όταν εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και πάρει μπροστά η ιδιωτική πρωτοβουλία», και κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές σε «μια πιο ενεργή πολιτική στις επιστροφές κεφαλαίων στη χώρα».

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι θα κερδηθεί το στοίχημα του προϋπολογισμού, ενώ έκανε λόγο για υπερβολικές τιμολογήσεις και υπερβάσεις δαπανών στην υγεία και για προβλήματα στους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ads

Επιπλέον ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για «τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» το Σεπτέμβριο. Η ρύθμιση ολοκληρώνεται με την αρωγή τεχνοκρατικού κλιμακίου του ΔΝΤ που ξεκίνησε το έργο του πριν την υπογραφή του Μνημονίου. Περιλαμβάνει μέτρα για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων, να γίνει πιο διάφανος ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών και να μειωθούν κρούσματα διαφθοράς.

Σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε ημερίδα της Eurobank, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πρόταση με πολύ μεγάλη προσοχή- με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά- και με ανοικτές διαδικασίες για όλους».

Επιπλέον, σχολιάζοντας την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού ελληνικού συστήματος, δήλωσε ότι «παρά το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βγήκε σχετικά αλώβητο από την κρίση, σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή». Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν αλώβητες τα τεστ αντοχής (stress tests) και θα βγουν πιο δυνατές από αυτά». Παράλληλα κάλεσε τις τράπεζες «να προχωρήσουν σε αλλαγές και αναδιαρθρώσεις».

Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας, «αστεία» η πρόταση εξαγοράς ATEbank και Τ.Τ.