Σε πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, θα προχωρήσουν τα μέλη του κινήματος κατά των διοδίων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Συντονιστικού του κινήματος ανακοίνωσαν ότι η κινητοποίηση της Κυριακής γίνεται με αφορμή τις πρώτες διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον μελών του κινήματος.

Ads

Πρόκειται για «φρονηματικές διώξεις, που μας επιστρέφουν σε μετεμφυλιακές πρακτικές της δεκαετίας του ’50», δήλωσαν τα μέλη του Συντονιστικού. «Η ελευθερία των μετακινήσεων αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, απεριόριστο, σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δήλωσε ο Γιώργος Κοσμόπουλος μέλος του κινήματος.

Άλλο μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω», ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «το κίνημα κατά των διοδίων συνδέεται με το κίνημα για τη μη πληρωμή των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και την κατάληψη του υπουργείου Υγείας, προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, που όπως υποστήριξε δίνει το δημόσιο σύστημα υγείας βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στις διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος μελών του Συντονιστικού, μεταξύ των οποίων και του ίδιου, δήλωσε ότι πρόκειται για «προσπάθεια της κυβέρνησης και των εταιρειών να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, γιατί φοβούνται ότι απ’ αυτό το κίνημα ξεκινάει κάτι μεγαλύτερο, που σύντομα θα καταστήσει πιο ανθούσα επιχείρηση αυτήν της ενοικίασης ελικοπτέρων».

Ads

Οι δικηγόροι Αντωνία Λεγάκη και Κώστας Παπαδάκης έκαναν λόγο για «συνέργεια» της κυβέρνησης προκειμένου «να περιφρουρηθούν τα κέρδη των εταιρειών, χρησιμοποιώντας την αστυνομία ως security των εταιρειών». Παράλληλα, χαρακτήρισαν τις ποινικές διώξεις «ολοκληρωτικού χαρακτήρα, που νομικά είναι έωλες, τόσο όσον αφορά την ηθική αυτουργία όσο και τη συκοφαντική δυσφήμηση εταιρείας», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση τους ότι «ο αγώνας θα κερδηθεί στα δικαστήρια».

«Πυρήνας των διεκδικήσεων είναι οι εταιρείες να φύγουν από την εκμετάλλευση των διοδίων της Αττικής Οδού», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αμαρουσίου Δημήτρης Πολυχρονιάδης αναφορικά με την Αττική Οδό. Τέλος, το Συντονιστικό τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης κινημάτων σε κάθε γειτονιά για την άρνηση πληρωμής εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπογραμμίζοντας ότι «η επιβίβαση χωρίς εισιτήριο δεν συνιστά ποινικό αδίκημα».

Νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε «αντικοινωνική» τηγν αντίληψη όσων δεν πληρώνουν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στα διόδια αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ‘Δεν πληρώνω’ δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε στα εισιτήρια, ούτε στα διόδια».

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος εννέα προσώπων, επικεφαλής φορέων και οργανώσεων, αλλά και κατοίκων Βορειοανατολικής Αττικής, για κινητοποιήσεις και άρνηση να πληρώσουν στα διόδια Αφιδνών. Οι εννέα που διώκονται κατηγορούνται για «φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης, παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και συκοφαντικής δυσφήμισης».

Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από προκαταρκτική εξέταση, που διενεργήθηκε με αφορμή μηνύσεις, που είχε υποβάλει η εταιρία ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, διαχειρίστρια τμήματος της ΠΑΘΕ, για κινητοποιήσεις φορέων, οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το υψηλό αντίτιμο των διοδίων.