Στην υπεράσπιση των μαθητών απέδωσε η κυβέρνηση τη σκληρή στάση που υιοθέτησε απέναντι στους εκπαιδευτικούς επιχειρώντας με την προληπτική επιστράτευση του κλάδου να προλάβει τυχόν απόφαση τους για απεργία εντός των πανελλαδικών εξετάσεων. «Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους» διεμήνυσε ο υπ. Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Για κάποιους μαθητές όμως υπάρχουν ερωτηματικά. Πρόκειται για τα παιδιά μεταναστών των οποίων οι γονείς δεν μπορούν να ανανεώσουν, λόγω έλλειψης ενσήμων, την άδεια παραμονής τους στη χώρα. Οι εν λόγω μαθητές αποκλείονται από τις εξετάσεις είτε αυτές γίνουν στην ώρα τους, είτε όχι, σύμφωνα με μεταναστευτικές οργανώσεις. Πάντως, πηγές του υπουργείου Παιδείας φέρονται να διευκρινίζουν ότι το πρόβλημα αφορά μόνο τους ενήλικους μαθητές. Της Αγγελικής Δημοπούλου

Ads

 
«Ο υποψήφιος κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών του πρέπει να έχει μαζί του το διαβατήριο (VISA) ή την άδεια παραμονής, ώστε να αποδεικνύεται η νόμιμη παρουσία του στην Ελλάδα» αναφέρει η σχετική διάταξη από το 2010.
 
Έτσι αλλοδαποί μαθητές που δεν έχουν άδεια παραμονής αποκλείονται από τις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν έχουν πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν μπορούν να πάρουν απολυτήριο. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για όσα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν φοιτήσει μόνο σε ελληνικό σχολείο. Η διάταξη δεν είναι καινούργια, όμως δεδομένης της κρίσης και της ανεργίας εκτιμάται ότι ο αριθμός των μεταναστών που χάνουν την άδεια παραμονής τους είναι αυξημένος. Ομοίως και ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός πανελλαδικών.
 
Σύμφωνα με τον συντονιστή του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Μοαβία Άχμετ, «πράγματι αυτά τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός εξετάσεων. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα παιδιά μεταναστών ακολουθούν τους γονείς τους – τη λεγόμενη οικογενειακή επανένωση. Δεν έχουν ξεχωριστή άδεια εφόσον είναι κάτω από 21 ετών. Αν οι γονείς τους χάσουν την άδειά τους, δεν ανανεώνεται ούτε η άδεια των παιδιών. Πολλά παιδιά λοιπόν ακόμη κι αυτά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να εξεταστούν».
 
«Είναι αλήθεια ότι αυξάνονται ραγδαία οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδειά τους. Τα παιδιά τους θα χάσουν κι αυτά την άδειά τους και επομένως και το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εξετάσεις. Δεν γνωρίζω ακριβές νούμερο γιατί δεν μας έχει δοθεί συγκεντρωτικός αριθμός αλλά προσωπικά υπολογίζω ότι το 20% με 30% των ανθρώπων δεν θα μπορέσουν να ανανεώσουν την άδειά τους» σημειώνει κ. Μοαβία Άχμετ.
 
Σημειώνει δε, ότι σύμφωνα με τον τότε γγ του υπ. Εσωτερικών, Ανδρέα Τάκη, το 2010 είχαν εκδοθεί περίπου 642.000 άδειες παραμονής. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εκδόθηκαν περίπου 530.000 άδειες. «Σε αυτά τα δυόμιση χρόνια ο αριθμός των αδειών μειώθηκε πάνω από 100.000. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μείωση στην έκδοση των αδειών από το υπουργείο. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να σημαίνει είτε ότι κάποιοι έχουν φύγει από τη χώρα, είτε δεν μπορούσαν λόγω έλλειψης ενσήμων να ανανεώσουν την άδειά τους» καταλήγει ο κ. Μοαβία Άχμετ. 

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Παιδείας πάντως δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλοδαπών μαθητών, οι γονείς των οποίων έχασαν το δικαίωμα να έχουν άδεια παραμονής λόγω ανεργίας. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι το μόνο ζητούμενο, για τους ανήλικους μαθητές, είναι να έχουν δελτίο εξεταζόμενου και σημειώνουν ότι όλοι οι μαθητές διαθέτουν. Θεωρητικά υπάρχει πρόβλημα με τους μαθητές που έχουν ενηλικιωθεί, όμως υποστηρίζεται ότι πρόκειται για μόνο μια περίπτωση σε όλα τα σχολεία της Επικράτειας.